MALTA

Na Malti poletja še ni konec

Na sredozemskem otoku državici lahko uživate na večnem soncu ob izvrstni hrani, bogati zgodovini in kulturi ter čudovitih plažah.
Fotografija: V slikovitih malteških vasicah vam bo zaigrala duša. FOTOGRAFIJE: guliver/getty images
Odpri galerijo
V slikovitih malteških vasicah vam bo zaigrala duša. FOTOGRAFIJE: guliver/getty images

V zgodnja jutra se že plazi megla in napoveduje prihajajočo jesen, z igrišč znova odzvanja smeh otrok, ki so se vrnili s počitnic in čakajo na prvi šolski dan. Ja, poletne počitnice so vsekakor pri kraju.
Na bogato zgodovino boste naleteli na vsakem koraku.
Na bogato zgodovino boste naleteli na vsakem koraku.

A vendar lahko še vedno ujamete poletje v njegovi najlepši obliki, ko je sonce še vedno toplo, morska voda kot nalašč za čofot, cene pa nižje kot v visoki turistični sezoni, tudi drenjanje z množicami drugih turistov vam bo prihranjeno. Če si želite ob tem še uživati ob okusni hrani in se izgubljati po mestecih bogate zgodovine, bi lahko bila Malta kot nalašč za vas.

Na otoku, ki ga obliva Sredozemsko morje, navdušujejo bogata kultura, skoraj 7000-letna zgodovina in dah jemajoče naravne lepote, ki so so očarale tudi Hollywood, ki so otoško državico izkoristili za kuliso filmskih hitov Grof Monte Cristo, Gladiator, Troja in Igra prestolov. Na vsakem koraku so sledi, ki so jih skozi tisočletja tam puščali pomorščaki, vitezi in drugi.


Zatorej lahko, potem ko ste se že naužili uživaškega poležavanja na kateri od skoraj neštetih sanjskih plaž, izkoristite dan, dva ali kar več, da potešite notranjega radovedneža in prisluhnete zgodbam, ki jih šepečejo megalitski templji, ki spadajo med najstarejša verska svetišča na Zemlji, ali rimske katakombe. Izleta je vsekakor vreden tudi sosednji otoček Gozo z baziliko Ta'Pinu, ki je največje romarsko središče Maltežanov in kjer naj bi se uresničevale želje.

V vsaki državi obiščemo njeno prestolnico in malteško glavno mesto Valletta je res vredno ogleda. Že od 1980. je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Ob brezciljnem izgubljanju po ulicah in uličicah nikakor ne gre prezreti katedrale svetega Janeza s Caravaggiovo sliko obglavljenega svetega Janeza ter čudovitih vrtov Barraca, od koder se ponuja razgled na pristanišče.


Na otočju, ki ga vsaj 300 dni v letu božajo sončni žarki, se v kulinariki prepletajo evropski, arabski in afriški vplivi. Prigriznete lahko tudi fish and chips (ribo in ocvrti krompirček), kar so za sabo – ob londonskih telefonskih govorilnicah in angleščini kot drugem uradnem jeziku – na Otoku za sabo pustili Angleži. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije