METEOR

Na Kubi je deževalo kamenje

Pred tem so meteor opazili nad Florido. Delčki so padli tudi na turistične kraje.
Fotografija: Geologi preučujejo meteorite, ki so padali v Viñalesu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Geologi preučujejo meteorite, ki so padali v Viñalesu. FOTO: Reuters

Nad pokrajino Pinar del Río na zahodu Kube je konec tedna deževalo kamenje. Pravzaprav so padali žareči delčki večjega meteorja, ki je eksplodiral v atmosferi in za sabo vlekel sled gostega dima. Zaradi močne eksplozije, ki je odjeknila v bližini kraja Viñales, so se razbile šipe na oknih posameznih hiš.

Ljudje so šli v lov za delci razpadlega meteorja. FOTO: Reuters
Ljudje so šli v lov za delci razpadlega meteorja. FOTO: Reuters

Meteor, ki so ga pred tem opazili že na nebu nad Florido v ZDA, je na Zemljo treščil na območju, kjer stoji stena s poslikavami dinozavrov, ki so izumrli po tem, ko je na Zemljo treščil velik meteor.

Domačini in turisti so nad Kubo najprej opazili svetlobni sij in dim, meteor, so opisovali očividci, je bil svetel, rumeno-oranžne barve, sledili sta dve močni eksploziji, potem pa je z neba začelo deževati črno kamenje, ki je padalo tudi v Viñalesu. O večji škodi ali poškodbah niso poročali. Eksplozijo so slišali v Viñalesu, pa tudi v krajih Consolación del Sur, Minas de Matahambre in Martínez, poročajo kubanski mediji.

Najprej so nad zahodno Kubo opazili meteor, ki je za sabo vlekel gost dim. FOTO: Reuters
Najprej so nad zahodno Kubo opazili meteor, ki je za sabo vlekel gost dim. FOTO: Reuters

Govorilo se je, da je na območju strmoglavilo letalo, a so kubanske oblasti to zanikale in prebivalce mirile, da gre za povsem naraven pojav. Efren Jaimez Salgado s kubanskega narodnega inštituta za geofiziko in astronomijo je povedal, da so v Pinar del Rio poslali ekipo znanstvenikov, da pobere vzorce meteoritov.

»V kamnu sta železo in nikelj, vsebuje tudi veliko količino silicija in magnezija,« je dejal Salgado. Ker se je zgodilo sredi belega dneva, so mnogi očividci ta nevsakdanji pojav posneli s pametnimi telefoni, prenekateri pa je seveda krenil v lov za delci razpadlega meteorja, najdbe so objavljali na družabnih omrežjih.


Astronomi ocenjujejo, da je imel meteor nekaj metrov v premeru, preden je vstopil v Zemljino atmosfero. Bil je precej manjši kot tisti, ki je v atmosfero vstopil nad ruskim Čeljabinskim leta 2013, tudi takrat je bil februar. Tistikrat je bila eksplozija kot hiše velikega meteorja tako silovita, da niso popokale le šipe, temveč so se podirale tudi stene, ranjenih je bilo več kot tisoč ljudi, med njimi več kot dvesto otrok, večina zaradi stekla, ki je letelo po zraku. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije