(NE)PRIVATIZACIJA HRVAŠKIH PLAŽ

Na hrvaško plažo, kjer ste do zdaj vsako leto bili, po novem več ne boste mogli?

Hrvaška opozicija novemu zakonu nasprotuje, saj da ta dovoljuje privatizacijo plaž. Tako pa pravi minister Oleg Butković.
Fotografija: Plaže se bodo delile na javne in tiste za posebne namene FOTO:.
Odpri galerijo
Plaže se bodo delile na javne in tiste za posebne namene FOTO:.

V hrvaškem saboru so začeli razpravo o predlogu novega zakona o pomorskem dobrem in morskih pristaniščih. Plaže se bodo delile na javne in tiste za posebne namene, kot so nudistične plaže. Prvotni zakon, kot ga je vlada Andreja Plenkovića poslala v sabor, je po mnenju opozicije in strokovnih združenj bil preveč ohlapen in dopušča nevarnost privatizacije dela obale. Med drugim je po besedah opozicije navajal, da koncesionar plaže lahko toži osebo, ki ovira njegov prostor. Poslanka je tudi navedla, »da zakon uvaja komunalne radarje, ki bodo varovale zasebne vlagatelje pred domačini, ki se bodo želeli kopati na svoji plaže.«

Minister vse očitke zanika

Minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković je vse očitke opozicije zanikal. Zagotovil je, da bo zakon prepovedoval ograjevanje, zaračunavanje za vstop ali prepoved dostopa.

Butković je soglašal s predlogom nekaterih poslancev, da se bodo plaže lahko delile na javne in tiste za posebne namene. Pojem javne plaže zajema mestne plaže in plaže pred turističnimi nastanitvenimi objekti, pojem plaža za posebne namene pa se nanaša na določene dejavnosti, kot so na primer zdravstvena dejavnost, plaža za pse in podobno, piše hrvaški časnik Slobodna Dalmacija, povzema STA.

Na Hrvaškem trenutno 18 ograjenih plaž, a ograje bodo umaknili po izteku koncesij

Butković je v saboru poudaril, da koncesionarji ne smejo postavljati ležalnikov in teras gostinskih objektov na celotno plažo ter da ima vsak pravico do pristopa do kateregakoli dela plaže. »Nobenega govora ni o tem, da bi kdorkoli komurkoli prepovedal, da obišče neko plažo. A obstajajo plaže za posebno rabo, kot so nudistične plaže in plaže pred specializiranimi bolnišnicami, ki so ograjene, ampak to niso plaže pred hoteli ali javne plaže,« je v razpravi dejal Butković.

Na Hrvaškem je trenutno 18 ograjenih plaž, kar po njegovih besedah omogoča zakon iz leta 2003. Dodal je, da bodo ograje z njih umaknili po izteku koncesij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije