VRH NATA

Mož Slovenke dvignil prah v Bruslju

Ameriški predsednik nekaj govori za zaprtimi vrati, spet drugo pa pred javnostjo.
Fotografija: Donald Trump je po ostrih kritikah zatrdil, da verjame v Nato. FOTO: Dan Scavino Jr.
Odpri galerijo
Donald Trump je po ostrih kritikah zatrdil, da verjame v Nato. FOTO: Dan Scavino Jr.

BRUSELJ – Ameriški predsednik Donald Trump naj bi danes na vrhu zveze Nato zagrozil z ločitvijo ZDA od zavezništva, če ne bodo preostale zaveznice takoj okrepile obrambnih izdatkov, so sprva poročali nemški mediji na podlagi virov, blizu pogovorom na vrhu zavezništva v Bruslju, poroča STA.


Trumpove grožnje z odhodom iz Nata je bilo razbrati tudi iz tvita: »Kaj nam bo Nato, če Nemčija plačuje Rusiji milijarde dolarjev za plin in energijo? Zakaj le pet od 29 držav izpolnjuje zaveze? ZDA plačujejo za zaščito Evrope, potem izgubijo milijarde pri trgovini. Dva odstotka BDP je treba plačati takoj, ne do leta 2025.«

A ko je Trump stopil pred javnost na za danes sicer nepredvideni novinarski konferenci, so iz njegovih ust prišle popolnoma drugačne besede, in sicer, da ZDA ne razmišlja o izstopu iz Nata. »Nato je močnejši kot pred dvema dnevoma,« je dejal in kot argument navedel, da so se članice zavezale, da bodo hitreje prišle do dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo in pri tem omenil številko 33 milijard dolarjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije