OKDRITJE

Ljubimca, stara 5000 let

Grob so izkopali v Kazahstanu. Našli so tudi skelet dveh konjev.
Fotografija: Konja so žrtvovali. FOTO: Igor Kukuškin
Odpri galerijo
Konja so žrtvovali. FOTO: Igor Kukuškin

V kazahstanski pokrajini Karaganda so izkopali grob iz bronaste dobe, v njem pa našli dvoje okostij, moškega in žensko, ki skupaj ležita v objemu. Našli so še skelet dveh žrtvovanih konj ter množico orožja, med drugim kopja, bodala in konice puščic. Arheologi domnevajo, da so najdeni ostanki stari okoli 5000 let.
Starodavna Romeo in Julija FOTO: Igor Kukuškin
Starodavna Romeo in Julija FOTO: Igor Kukuškin

V Kazahstanu ni bilo neobičajno, da so ob mrtvih pokopavali tudi njihove konje, sodeč po postavitvi okostij in orožja v grobu pa strokovnjaki menijo, da je bil moški elitni vojak, ki je najverjetneje uporabljal bojni voz, ženska pa njegova družica. Torej ne preseneča, da jima pravijo kar Romeo in Julija: ležita na boku, blizu drug drugega, on je oborožen s tulom za puščice in kovinskim bodalom, ona nosi nakit, tudi zeleno zapestnico iz poldragih kamnov. Grob in okostja konj so postavljeni tako, da je videti, kot bi konja vlekla voz tudi v posmrtnem življenju, vse pa je obkroženo s kamni.

Konji so bili kazalnik vojne moči in prestiža ter pomembne figure pri pokopu vrhunskih bojevnikov. "Bili so ključna komponenta pokopavanja uglednežev v tistem času. Grobovi moških so bili bogatejši, ženske so pokopavali s keramiko, iglami in okrasjem," je pojasnil vodja izkopavanja dr. Igor Kukuškin.
Kočija tudi po smrti. FOTO: Igor Kukuškin
Kočija tudi po smrti. FOTO: Igor Kukuškin


In dodal, da še ne vedo, zakaj je bil par pokopan skupaj. "Ali to pomeni, da sta umrla skupaj ali si je eden od njiju vzel življenje, da bi lahko bila skupaj pokopana? Pogrebi parov na tem prostoru niso bili neobičajni, pa vendarle ne moremo biti povsem prepričani, kako se je drugi pridružil tistemu, ki je prvi umrl. Ne vemo, ali sta bila mož in žena. Med prvo preiskavo kosti nismo našli nič, kar bi nakazovalo, da je eden od njiju umrl nasilne smrti. Morda sta umrla ob istem času in sta postala ljubimca po smrti – v skupnem grobu. Podrobnejše analize nam bodo dale odgovor na to vprašanje. Po drugi strani lahko za konja, ki sta drug proti drugemu obrnjena s hrbtom, že zdaj z gotovostjo trdimo, da sta bila žrtvovana,"je pojasnil vodja izkopavanj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije