TEŽAVE REPUBLIKANCA

Je Donald Trump pred stečajem?

Krivi naj bi bili sodni postopki. Nejasna vrednost premoženja.
Fotografija: Jeseni se bo najverjetneje potegoval za drugi predsedniški mandat. FOTO: Ronda Churchill/Reuters
Odpri galerijo
Jeseni se bo najverjetneje potegoval za drugi predsedniški mandat. FOTO: Ronda Churchill/Reuters

Nekdanji in morda tudi prihodnji ameriški predsednik Donald Trump bi lahko kmalu zašel v velike finančne težave. In to zaradi različnih sodnih postopkov, v katere se je zapletel sam. Newyorška porota je pred dnevi v civilni odškodninski tožbi kolumnistke E. Jean Carroll sklenila, da ji mora Trump zaradi obrekovanja plačati 75,31 milijona evrov.

Še precej večji udarec za njegovo premoženje bi lahko predstavljala druga civilna tožba, ki jo je proti njemu zaradi goljufije sprožilo državno tožilstvo v New Yorku. Če bo to pri svojih trditvah v celoti uspešno, bo moral Trump plačati še 341 milijonov evrov. Očitajo mu, da je manipuliral s premoženjem svojih luksuznih nepremičnin in ponarejal poslovne dokumente z namenom izpogajanja boljših pogojev od posojilodajalcev in zavarovalnic.

Nekateri strokovnjaki se ne strinjajo

Profesorica prava na pravni fakulteti univerze Stetson Ciara Torres-Spellissy je za Newsweek omenila, da bi lahko oba odškodninska primera sprožila Trumpov bankrot. S tem se ne strinjajo nekateri drugi strokovnjaki, saj naj bi za vse skupaj imel dovolj denarja.

Pri Forbesu so ocenili, da je njegovo premoženje vredno 2,6 milijarde dolarjev ali 2,35 milijarde evrov. A o tem se po drugi strani že nekaj časa porajajo resni dvomi. Medtem ko je na sodišču trdil, da ima 362 milijonov evrov v gotovini, časnik The Times, ki je raziskoval njegovo premoženje, tega ni mogel podpreti z nobenim dokazom.

New York Times je tudi že poročal, da je, ko se je Trump po zmagi na predsedniških volitvah leta 2017 preselil v Belo hišo, njegov glavni finančni direktor Allen H. Weisselberg pripravil obvestilo, v katerem je bilo zapisano, da organizaciji Trump zmanjkuje denarja. Na voljo naj bi imelo le še 60 milijonov dolarjev (54 milijonov evrov), od tega le dobrih 23 milijonov evrov naložb podjetja, do katerih pa Trump ni mogel dostopati. Odtlej naj bi prodal nekaj sredstev, vključno z licenco za javni golf klub s pogledom na New York.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije