BORKA

Izgubila levo nogo, a v 104 dneh pretekla 104 maratone (FOTO)

Jacky Hunt-Broersma je zaradi raka izgubila levo nogo. K teku jo je spodbudil mož maratonec.
Fotografija: Uradnih preizkušenj je bilo premalo, zato je vmes tekla po domači okolici. FOTOGRAFIJI: Twitter
Odpri galerijo
Uradnih preizkušenj je bilo premalo, zato je vmes tekla po domači okolici. FOTOGRAFIJI: Twitter

Preživela je eno najhujših oblik raka, za Jacky Hunt-Broersma nič več ni nemogoče. Kar s svojim neusahljivim pogumom dokazuje iz dneva v dan: 46-letna Američanka, ki je sicer odraščala v Južni Afriki, živela pa je tudi v Angliji in na Nizozemskem, se je pred 20 leti spopadla z nepredstavljivim izzivom, svoje telo pa nenehno postavlja na preizkušnje.

Ker ji je britanska tekačica vmes prekrižala načrte, je podaljšala preizkušnjo in zmagala.
Ker ji je britanska tekačica vmes prekrižala načrte, je podaljšala preizkušnjo in zmagala.

Nov smisel v življenju ji daje tek, pa ne zgolj rekreativen, Jacky Hunt-Broersma je zagrizena športnica, ki je v 104 dneh opravila kar 104 maratone. Čeprav so ji leta 2002, da bi ji rešili življenje, odrezali levo nogo.

Pred šestimi leti začela znova

Ko je bila stara komaj 26 let, je zbolela za ewingovim sarkomom, agresivnim kostnim rakom. Brez amputacije bi umrla, se spominja grozljivega obdobja. »Vse se je dogajalo neverjetno hitro,« pripoveduje Jacky, ki je potrebovala leta, da je sprejela bolezen in se privadila na protezo. Te se je dolgo sramovala, se spominja, venomer je nosila dolge hlače, saj ni prenesla radovednih pogledov.

Mož ji je bil v neizmerno oporo, pripoveduje, zagrizenemu maratoncu pa se je pridružila le kot navijačica. To je šport za norce, ga je nenehno zbadala, ko sama še ni videla smisla v mukotrpnem znojenju. Pred šestimi leti je obrnila nov list. Kupila si je posebno protezo za tekače in se začela pripravljati na desetkilometrsko preizkušnjo, večer pred tekmo pa se je polna dobrih občutkov prijavila kar na polmaraton. Takrat se ji je življenje povsem spremenilo, se spominja, in sklenila je poseči po zvezdah. Ali točneje, rekordih.

Prelistala je Guinnessovo knjigo in izvedela, da je največ zaporednih maratonov uspelo preteči Alyssi Amos Clark iz Vermonta, 95. Jacky se jih je namenila premagati 100, a z uradnimi tekmovanji je bilo to težko doseči, zato se je mudila po domačih gozdovih, ulicah, soseski ...

Načrte ji je le za kratek čas prekrižala Britanka Kate Jayden, ki jo je pri stotici prehitela, zato Jacky ni preostalo drugega, kot da teče še nekaj dni. Pretekla je še štiri maratone in si tako zagotovila vpis v znameniti knjigi, s svojimi podvigi pa je tekačica zbirala tudi denar za organizacijo, ki skrbi za finančno podporo tekačev s protezami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije