SLABE NOVICE

Hrvati na robu zmogljivosti, za pomoč prosili Slovence

Na Hrvaškem so v soboto zabeležili 2.421 primerov novih okužb s koronavirusom, kar je največ do zdaj.
Fotografija: Potrebovali so pomoč Slovencev. FOTO: Kovop58, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Potrebovali so pomoč Slovencev. FOTO: Kovop58, Getty Images, Istockphoto

Stanje v zdravstvu se zaostruje tudi pri naših sosedih. V bolnišnicah na Hrvaškem se zdravi 825 ljudi, od tega jih je 58 na ventilatorjih. V soboto so testirali 8.520 ljudi, poročajo hrvaški mediji. Največ novih okužb so zabeležili v Zagrebu, kar 976. Med drugim so okužbe zasledili v treh zagrebških domovih za starejše pa tudi v petih osnovnih in 12 srednjih šolah v hrvaški prestolnici.

Na Hrvaškem bodo v ponedeljek uveljavili nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo po besedah notranjega ministra Davorja Božinovića veljali dva tedna, nakar bodo odločili o njihovem podaljšanju ali odpravi. Bolnišnice so na robu zmogljivosti. Če bo treba, bodo zagrebško športno dvorano Arena uporabili za oskrbo obolelih z blažjo ali srednje težko klinično sliko. Kot je pojasnil, bodo osebje zagotavljale različne bolnišnice, tja pa lahko namestijo več kot tisoč postelj. 

Preberite tudi: Koronavirus v Sloveniji: sobota drugi najslabši dan v tem tednu


Konec tedna pa je v nekaterih bolnišnicah primanjkovalo zdravila remdesivir, s katerim blažijo simptome novega koronavirusa, zato so se Hrvatje obrnili po pomoč na Slovenijo. Tamkajšnje ministrstvo za zdravstvo je prosilo Slovenijo za to zdravilo, je pojasnil Ivan Puljiz, predstojnik zagrebške bolnišnice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije