PO TERORISTIČNEM NAPADU

Islamska država prevzela odgovornost, slovenska policija okrepila delovanje

Po najnovejših podatkih so bili v napadu na Dunaju ubiti štirje civilisti, ranjenih pa je 22 ljudi.
Fotografija: V zvezi z napadom na Dunaju so aretirali 14 ljudi, ni pa dokazov o drugem napadalcu. FOTO: Lisi Niesner, Reuters
Odpri galerijo
V zvezi z napadom na Dunaju so aretirali 14 ljudi, ni pa dokazov o drugem napadalcu. FOTO: Lisi Niesner, Reuters

Avstrijska policija je v zvezi s ponedeljkovim terorističnim napadom na Dunaju opravila 18 hišnih preiskav in prijela 14 ljudi, je danes sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Kot je še dejal na novinarski konferenci na Dunaju, za zdaj sicer ni dokazov o drugem napadalcu.


»Videogradivo, ki ga preiskuje policija, za zdaj ne dokazuje prisotnosti drugega napadalca,« je pojasnil minister. Skupno policija po njegovih besedah preiskuje okoli 20.000 videoposnetkov, ki so jih posredovali državljani. Nehammer je še dejal, da za zdaj ni mogoče reči, koliko ljudi je bilo vpletenih v napad.


Aretiranci so znanci in prijatelji 20-letnega napadalca, ki ga je po napadu ubila policija. Švicarska policija pa je sporočila, da so v povezavi z napadom danes v bližini Züricha aretirali dva mlada moška.
 

Odgovornost prevzela Islamska država


'Vojak kalifata' je napad izvedel s strelnim orožjem in nožem ter v avstrijski prestolnici ubil ali ranil približno 30 ljudi, vključno s policisti, je sporočila Islamska država na platformi Naschir News.
 

Napadalec strokovnjake preslepil


Napadalec je poleg avstrijskega imel tudi makedonsko državljanstvo. V preteklosti je že bil kaznovan zaradi terorističnega združevanja in bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil džihadistom. 5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali nekateri privilegiji. Nehammer je bil danes kritičen do njegove predčasne izpustitve. Dejal je še, da je napadalec sodeloval v programu deradikalizacije, a je strokovnjake preslepil, da ni več radikaliziran. Minister zato meni, da je treba sistem znova ovrednotiti in ga optimizirati. V stanovanju napadalca so našli strelivo in zasegli precej dokaznega gradiva, ki ga morajo še proučiti. A že zdaj obstajajo jasni indici, da je bil blizu Islamski državi.

Preberite še: Racije po Avstriji, prijeli naj bi več oseb (FOTO)
Z Dunaja se nam je oglasila študentka Manja: Bili smo ujeti, nastala je velika panika


Dokler preiskava še poteka, bo na Dunaju veljala najvišja stopnja nevarnosti.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije