Danska in Poljska zapirata meje

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavzel za okrepljen nadzor na schengenski meji in posvaril pred neusklajenimi ukrepi posameznih članic.
Fotografija: Na Poljskem bodo zaprli meje, da bi preprečili širjenje virusa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na Poljskem bodo zaprli meje, da bi preprečili širjenje virusa. FOTO: Reuters

Danska in Poljska sta danes napovedali, da bosta zaradi širjenja novega koronavirusa zaprli svoje meje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danska bo meje v soboto zaprla za vse tujce, ukrep bo veljal do 13. aprila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. O ukrepu so danske oblasti obvestile sosednje države Nemčijo, Švedsko in Norveško.

Tudi Poljska bo zaprla svoje meje za tujce, da bi s tem omejila širjenje koronavirusa. Od nedelje bodo začasno prekinili tudi vse mednarodne letalske in železniške povezave. Zunanje ministrstvo pa je državljanom odsvetovalo potovanja v tujino.

Podobno so potovanja v tujino svojim državljanom odsvetovale oblasti na Norveškem in tudi v več drugih državah.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem zaradi širjenja covida-19 predlagal, da schengensko območje okrepi nadzor svojih mej ali jih celo zapre pred svetom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Posvaril je tudi pred neusklajenimi ukrepi, ko nekatere države samovoljno zapirajo meje. Macron je danes o svojih predlogih govoril s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Številne države v schengenskem območju so že uvedle nadzor ali celo zaprle svoje meje, med njimi Slovaška, Češka, Avstrija, Slovenija in Madžarska.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije