UGANKA KOZMIČNIH RAZSEŽNOSTI

Zvezda, starejša od vesolja

Od Zemlje je Metuzalem oddaljen 200 svetlobnih let.
Fotografija: Teorija velikega poka in starost vesolja sta naenkrat pod vprašajem. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Teorija velikega poka in starost vesolja sta naenkrat pod vprašajem. FOTO: Guliver/getty Images

Znanstveniki že desetletja nastanek vesolja razlagajo s teorijo velikega poka, ki naj bi se zgodil pred 13,8 milijarde let. Zdaj pa tej univerzalno uveljavljeni teoriji grozi, da bo propadla. Skupina raziskovalcev je namreč odkrila zvezdo, za katero se zdi, da je stara več kot 14 milijonov let, torej starejša od vesolja samega. Poimenovali so jo Metuzalem oziroma HD 140283, od Zemlje pa je oddaljena okrog 200 svetlobnih let. Analiza je pokazala, da vsebuje izjemno malo železa, kar pomeni, da je nastala v času, ko tega elementa v vesolju še ni bilo na pretek. Na podlagi tega so strokovnjaki izračunali, da je Metuzalem star 14,5 milijarde let, in tako ogrozili teorijo velikega poka oziroma vsaj čas, ko naj bi se ta zgodil. Julija so se astronomi in drugi strokovnjaki srečali na konferenci v Kaliforniji, da bi poskusili rešiti uganko, a jim to doslej še ni uspelo.

Zvezda Metuzalem oziroma HD 140283. FOTO: Wikipedia
Zvezda Metuzalem oziroma HD 140283. FOTO: Wikipedia


Nasprotno, bolj ko se z vprašanjem ukvarjajo, več novih se jim odpira in mnogi so prepričani, da so na pragu znanstvene revolucije. Britanski fizik Robert Matthews je medijem dejal, da so naleteli na čudovito uganko, in zelo je navdušen, da lahko sodeluje pri reševanju tako kompleksnega vprašanja. »To je zagonetka kozmičnih razsežnosti: kako lahko vesolje vsebuje zvezdo, starejšo od njega samega. Astronomi, ki poskušajo določiti starost vesolja, morajo zdaj to vprašanje rešiti in rešitev lahko sproži pravo revolucijo v krogih znanstvenikov, ki preučujejo prostranstva vesolja,« je dejal Matthews. Ponudil je svoje domneve glede zapleta, ki ga je povzročilo odkritje zvezde. Prva in najpreprostejša je, da je izračunana starost vesolja napačna. Teorijo velikega poka je leta 1927 predlagal belgijski fizik Georges Lemaitre, takrat je dejal, da lahko na podlagi hitrosti širjenja vesolja izračunamo točko, ko se je vse skupaj začelo. Tako so izračunali, da naša zgodovina sega 13,8 milijarde let v preteklost. Matthews med drugim predlaga, da bi zdaj, ko imajo znanstveniki na razpolago veliko bolj napredne naprave, ponovili izračun ter tako morda prišli do novih številk. Drug razlog za neskladje med starostjo vesolja in novoodkrite zvezde pa britanski fizik vidi v temni skrivnostni snovi, ki je nasprotje gravitaciji.



»Par dni pred našim zadnjim sestankom je publikacija Narava in astronomija objavila oceno, s kakšno hitrostjo se širi kozmos, temeljila pa je na analizi gravitacijskih valov, ki so jih zaznali leta 2017 ob eksploziji oddaljene zvezde. A vse skupaj je še premalo raziskano, da bi lahko ta teorija pomagala razrešiti paradoks zvezde Metuzalem,« je dejal Matthews in dodal, da so astronomi sicer že prepričani, da je pri nastanku vesolja pomembno vlogo igrala temna snov, da pa še vedno ne vedo, od kod je pravzaprav prišla. »Čaka nas še veliko dela, a vse skupaj je precej razburljivo,« je navdušen fizik.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije