TULIPANI

V Mozirskem gaju cvetijo tulipani

Park cvetja je privlačen v vseh letnih časih, april pa pripada tulipanom. Letos so tradicionalno spomladansko razstavo odprli dva tedna prej.
Fotografija: Te dni bodo tulipani v Mozirskem gaju v najlepšem razcvetu. FOTOgrafije: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Te dni bodo tulipani v Mozirskem gaju v najlepšem razcvetu. FOTOgrafije: Jože Miklavc

Mozirski gaj že cveti in dehti v vseh barvah in vonjavah tulipanov, narcis, spominčic in preostalih pomladnih cvetic, bliža se tradicionalni razcvet tulipanov. Po lanskem rekordnem obisku so park cvetja v Mozirju odprli že dva tedna pred prvomajskimi prazniki, pa tudi narava je letos poskrbela za zgodnji razcvet več kot 100.000 tulipanov ter za prelepe mavrične preproge iz pisanih mačeh.
Te dni bodo tulipani v Mozirskem gaju v najlepšem razcvetu. FOTOgrafije: Jože Miklavc
Te dni bodo tulipani v Mozirskem gaju v najlepšem razcvetu. FOTOgrafije: Jože Miklavc

Urejeni park bo v naslednjih dneh dosegel prvi vrhunec. Sprehod skozi skoraj kilometer dolg pravljično urejen naravni paviljon avtohtonega drevesja, cvetja, cvetočih grmovnic, etnografskih originalov in replik stavbarstva v Zgornji Savinjski dolini in slikovitih sprehajalnih poti ter kotičkov bo zares posebno doživetje.
 

Tudi poročni obredi


Mozirski park cvetja je v zadnjih letih dosegel zavidljivo raven urejenosti, v poletnem obdobju pripravljajo različne tematske prireditve. Številni pari izkoristijo veličastno naravno okrasje za romantičen sprehod, mnogi si ga izberejo za poroko. Za to je namenjen poseben paviljon, na posebno željo pa je možno opraviti tudi cerkveni del tega obreda v kapelici svetega Valentina.
S pravljično deželo je poskrbljeno tudi za otroke.
S pravljično deželo je poskrbljeno tudi za otroke.

Velika večina obiskovalcev, naj bodo mladi ali stari, pa pride v Mozirski gaj, ob korito Savinje in mlinsko strugo, kjer se še vedno vrti mlinsko kolo malega Brinečevega mlina, na enodnevni izlet, saj si želijo miru, ki ga zmoti le prijetno vreščanje ptic. Zahtevnejši praznični turisti pa si raztegnejo dopust in se po več dni zadržujejo v tukajšnjih kampih.
Mlinsko kolo malega Brinečevega mlina se še vedno vrti.
Mlinsko kolo malega Brinečevega mlina se še vedno vrti.

Novost je spet na novo urejen in odprt kamp Gozdna šola Loke, vseskozi pa sprejema goste slovitejši adrenalinski kamp Menina. Skok na Golte in planinske sprehode po mozirskih planinah bo omogočal za poletje odprt hotel z gondolsko povezavo, vsa dolina vse do Kamniško-Savinjskih Alp z Logarsko dolino pa je doživetje, ki ga vedno bolj spoznavajo po državi in onkraj naših meja.
 

Pravljična dežela in Disneyjevi junaki


Poleg že tradicionalne, letos že 41. razstave tulipanov si lahko ogledate tudi razstavo Disneyjevih junakov in minionov ter razstavo eksotičnih živali, ki so jo pripravili člani društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo, s katerimi sodelujejo že desetletje. Tako se boste lahko fotografirali s pajki, želvami in kačami.
Na sejmu lahko kupite izvirne izdelke iz lesa.
Na sejmu lahko kupite izvirne izdelke iz lesa.

»S seboj bodo pripeljali 15 terarijev s pajki, med katerimi vas bodo zagotovo navdušili ptičji pajki, z nami bosta tudi eden največjih in eden najlepših na svetu,« nam je slikala oživitev Mozirskega gaja predstavnica za javnost Maja Horvat. Alojz Osterman bo spet ponujal krasne papige in papagaje, ki se predirljivo zaderejo, če ne plačate fotografiranja z njimi, kot jih je naučil lastnik. Med sprehodom pa nikakor ne spreglejte čudovitega Začaranega vrta, ki je z 10 vilinskimi hišicami, vilami in drugimi magičnimi junaki letos mala pravljična vas, kjer odkrijejo svoj raj otroci.
 

Občinski praznik


Pred parkom je urejena parkirna služba, vabijo pa tudi mali gostinci v kmečko hišo ter v novi hotel Lesnika sredi mozirske vedute, ki je vredna obiska. Prav jutri praznuje Mozirje občinski praznik jurjevo. Po uničujočem požaru leta 1580 so na ta dan začeli obnovo, nadvojvoda Karel V. pa je kraju podelil trške pravice.

Zato bosta na ta dan v Mozirju sejmarjenje in slovesna seja s podelitvijo občinskih nagrad in priznanj, naslednjega dne, 25. aprila, pa bodo simbolično rezali vinsko trto Steyer in potomko najstarejše trte z mariborskega Lenta v Mozirskem gaju. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije