ZAPLETI

Tonin Hanu: Razumem, da vas je strah, da Šarec ne bo izvoljen

Objavljeno 16. avgust 2018 10.50 | Posodobljeno 16. avgust 2018 11.06 | Piše: T. V.

Na seji kolegija predsednika državnega zbora je bilo pestro.

Matej Tonin. FOTO: RTV Slovenija
LJUBLJANA – Pred petkovo sejo, na kateri bodo poslanci glasovali o mandatarstvu Marjana Šarca, so na kolegiju predsednika državnega zbora (DZ) odločili, da bo glasovanje o mandatarju prva točka dnevnega reda in ne druga, kot je bilo sprva predvideno.

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je predlagal, da se na drugo točko uvrsti predlog za izvedbo mandatarja v morebitnem tretjem krogu. O tej točki bi glasovali le, če mandatar pod prvo točko ne bi bil izvoljen. V tem primeru bi lahko deset poslancev podalo predlog za opravo tretjega kroga do nedelje do 12. ure. Seja bi se tako potencialno nadaljevala v nedeljo ob 12. uri. Kot tretjo točko za petkovo sejo je Tonin predlagal glasovanje o zvišanju odhodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za 35 milijonov evrov, ki bi jih namenili za skrajševanje čakalnih vrst.

Brane Golubović (LMŠ) je povedal, da šest poslanskih skupin predlaga četrto točko o volitvah podpredsednikov DZ, peto točko o razrešitvi predsednika DZ in šesto točko o izvolitvi novega predsednika DZ. Tonin je opozoril, da v skladu s poslovnikom še ne morejo predlagati izvolitve novega predsednika DZ, saj za njegovo razrešitev niso izpolnjeni pogoji oziroma ni bil podan tak predlog najmanj desetih poslancev.
 
image
Matjaž Han. FOTO: RTV Slovenija
Matjaž Han (SD) je Toninu očital, da se oklepa funkcije in da lahko predlog za njegovo razrešitev vložijo do seje in da bodo to verjetno tudi storili. Tonin je odvrnil, da mora delovati v okviru poslovnika, ki za zdaj še ne omogoča, da bi peto in šesto točko uvrstili na dnevni red. »Jasno je, da ne zaupate, da bo ta vlada izvoljena. Odstopil bom isti trenutek, ko bo izvoljena nova vlada. Imeli boste novo vladno ekipo in novega predsednika DZ. To bo vse narejeno na isti dan. Mi je pa jasno, zakaj se bojite, da do te vlade ne pride, in potem je strateško pomembno, da nekdo opravlja naloge predsednika DZ. Morda se bojite še ene stvari, da bi po izvolitvi vlade kdo pustil na cedilu vašega predsednika, da ne bi bil izvoljen za predsednika DZ,« je Tonin odvrnil Hanu. Novi predsednik DZ naj bi postal prvak SD Dejan Židan.

image
Zmago Jelinčič. FOTO: RTV Slovenija
Jelinčič: Zavaravanje neprijatelja

Han je odvrnil, da ga ni ničesar strah: »Če bo ta vlada sprejeta, bo sprejeta, če ne bo, ne bo. Bistveno bolj čisto se mi zdi, da novi predsednik DZ usklajuje delitev mest v parlamentarnih odborih.«
 
Danijel Krivec (SDS) je sporočil, da ne podpira širitve dnevnega reda, »saj niti ne vemo, ali bo mandatar izvoljen«. Širitvi je nasprotoval tudi Zmago Jelinčič: »Dajmo počakati, da vidimo, kako bo šla izvolitev predsednika vlade. Kar na pamet delati neke zaključke, to je izguba časa, in kakor bi rekli na jugu, zavaravanje neprijatelja

Status Levice »vzrok za ihto«

Golubović je zatrdil, da mandatar bo izvoljen. Tonin je nato prešel k statusu stranke Levice, kar »je tudi vzrok za današnjo ihto«. Tonin je v torek namreč sporočil, da ima Levica status vladne stranke, Levica pa vztraja, da je in bo opozicijska stranka. Tonin je zaprosil zakonodajno-pravno službo za mnenje o tem, kako naj razumemo status poslanske skupine Levica. »Tega mnenja se bom držal, tudi če bo v nasprotju z mojim stališčem pri sestavi odborov in komisij,« je zatrdil Tonin.

image
Brane Golubović. FOTO: RTV Slovenija
Status Levice je pomemben pri razdeljevanju mest v odborih in komisijah, saj ima v nekaterih pomembnejših večino opozicija. Matej Tašner Vatovec (Levica) je ponovil, da je Levica opozicijska stranka, ki se je odločila podpreti manjšinsko vlado, hkrati pa bo kritična in bo kot opozicija izvajala nadzor nad delom vlade. Tonin je odvrnil, da z njihovo samoopredelitvijo nima težav, da pa to pomeni, da bo opozicija v nekaterih odborih pač okrepljena.

Jelinčiča je zanimalo, kako je s tem, da naj bi morali nekateri poslanci fotografirati svoje glasovnice in jih pokazati šefom svojih strank. Tonin je opozoril, da se na poslance ne sme vršiti noben pritisk, kar pa zagotavljajo samo tajne volitve: »Kakršno koli slikanje, označevanje, podpisovanje glasovnic bi lahko pomenilo kršitev načela te tajnosti. Verjamem, da se tovrstne prakse ne bomo posluževali«. Vodje poslanskih skupin je Tonin pozval, naj svoje poslance opozorijo, da tega ne bodo počeli. Han je ob tem spomnil, da so v preteklosti poslanci desne opcije kazali medijem, kako so glasovali.

Seja DZ v petek se bo začela ob 10. uri.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji