PRAZNIKI

Streljanje v mošeji na Norveškem domnevno teroristično dejanje

Objavljeno 11. avgust 2019 13.43 | Posodobljeno 11. avgust 2019 15.24 | Piše: STA, A. L.

Uradno je za zdaj osumljenec obtožen umora in poskusa umora, terorizma policija še ni dodala k obtožbam.

Norveška policija. FOTO: Reuters
OSLO – Sobotni strelski incident v mošeji nedaleč od norveške prestolnice Oslo policija obravnava kot »poskus terorističnega dejanja«, so danes sporočili preiskovalci. »Preiskava je pokazala, da je storilec ekstremističnih desničarskih nazorov,« je novinarjem povedal tiskovni predstavnik norveške policije Rune Skjold.

Osumljenec je med drugim izražal podporo Vidkunu Quislingu, norveškemu politiku, ki je sodeloval z okupatorskimi nemškimi silami. Njegova stališča so bila tudi sovražna do migrantov.

Uradno je za zdaj osumljenec še vedno obtožen umora in poskusa umora, terorizma policija še ni dodala k obtožbam.

Dopoldne so sicer policisti novinarjem povedali, da napadalec ne želi odgovarjati na vprašanja preiskovalcev. »Sinoči so poskušali zaslišati obtoženega po streljanju v mošeji in umoru v Baerumu, a policiji ni želel podati nikakršnega pojasnila,« je povedal Skjold. Tako se mladi napadalec tudi ni izrekel o obtožbah.

Hotel v mestu Baerum, kjer so se danes v praznovanju muslimanskega praznika kurban bajram zbrali verniki napadene mošeje Al Noor, je obiskala norveška premierka Erna Solberg. »Kar se je zgodilo, se na Norveškem ne bi smelo zgoditi. Norveška bi morala biti varna,« je Solbergova dejala novinarjem.

V Oslu se je medtem pred mošejo tamkajšnjega islamskega kulturnega centra zbralo več deset ljudi, ki so izrazili svojo podporo z napadenimi.

V mošeji nedaleč od Osla je v soboto neki moški, oborožen z več kosi orožja, začel streljati. Ena oseba je bila ranjena, preden je napadalca obvladal eden od vernikov.

Napadalec naj bi bil bel moški, v zgodnjih 20. letih. V mošeji Al Noor so bile sicer v času napada le tri osebe. Strelec naj bi po prvih ugotovitvah deloval sam.

Le nekaj ur po napadu v mošeji so policisti v hiši v kraju Baerum odkrili truplo mlade ženske, ki je bila povezana z napadalcem. »Truplo mlade ženske so policisti odkrili, ko so vstopili v hišo, kjer živi aretirani moški,« je pojasnil Skjold. Napadalca tako sumijo tudi umora.

Napad se je zgodil na predvečer muslimanskega praznika kurban bajram. Policija je zato v Oslu in drugih norveških krajih okrepila prisotnost pred mošejami. Pri tem so poudarili, da z morebitnimi konkretnimi grožnjami niso seznanjeni.

Na Norveškem je še zelo živ spomin na napad desničarskega ekstremista Andersa Behringa Breivika. Ta je v napadih v Oslu in na otoku Utoya julija 2011 ubil 77 ljudi, med njimi veliko otrok in najstnikov. Zaradi tega so ga leta 2012 obsodili na 21 let zapora.
Deli s prijatelji