EKSKURZIJA ZA ZJOKATI

Starši znoreli: otrokom so plačali izlet po mestu, ravnatelj pa je storil to

V tednu dni so obiskali tri trgovske centre po Italiji.
Fotografija: Strokovna ekskurzija po nakupovalnih središčih je razkrila poslovno goljufijo ravnatelja. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Strokovna ekskurzija po nakupovalnih središčih je razkrila poslovno goljufijo ravnatelja. FOTO: Getty Images

»Zakaj morajo dijaki v enem tednu obiskati kar tri nakupovalne centre? Bili so v Palmanovi pri Trstu in v trgovskih središčih pri Firencah in Riminiju. Otroci so imeli le dve uri časa, da si ogledajo Trst in Firence in prav toliko časa za pohod po nakupovalnih središčih,« se sprašujejo ogorčeni starši.

Primer iz Srbije govori o novem primeru ekskurzije, ki so jo starši poimenovali kot »ekskurzija iz nočne more«. Po pisanju Kurirja naj bi bil zanjo odgovoren ravnatelj gimnazije v Ivanjici Duško Perazanović, ki je dijake peljal na izlet po severni Italiji med 15. in 21. septembrom. Starši so tako upravičeno razburjeni, saj so plačali ekskurzijo za ogled mest, muzejev in kulturnih znamenitosti, na koncu pa so njihovi otroci raziskovali trgovske police s parfumi in z oblekami. Pri tem je najhuje to, so povedali, da je ravnatelj otroke spodbujal k nakupu parfumov v eni od trgovin, kot da gre za njegovo drogerijo.


Ravnatelj dobil provizijo v parfumeriji

Ravnatelj se je predstavljal kot vodja poti in je o vsem odločal: kam se bo šlo in koliko časa bodo tam preživeli. Zdaj se je razkrilo, da isti ravnatelj že 11 let vodi ekskurzije za dijake po Grčiji, Italiji in Budimpešti ter da ima povsod nekakšne dogovore s trgovci.

Dijaki so po odločitvi ravnatelja obiskali neko parfumerijo v San Marinu, kjer jih je spodbujal, da kupijo parfume in nakit. Ker je parfumerija majhna, je dijake je razdelil po skupinah na pol ure, da bi lahko vsi v miru nakupovali. Ostali so medtem čakali v avtobusu. Ko so po nakupih odšli na ogled mesta, je ravnatelj od lastnika parfumerije dobil provizijo v denarju, kar dokazujejo tudi fotografije, ki jih hrani Kurir.

Ravnatelj Perazanović velja v mestu za pomembnega človeka, saj je menda dobro zlizan tudi z lokalno oblastjo. V vseh teh letih se je nabralo nekaj nečednosti. Ravnatelju namreč očitajo, da jemlje denar tudi iz sklada za otroke, dnevnic učiteljev, da vpisuje otroke v gimnazijo za določen znesek in tudi prejema podkupnino za vpis boljše ocene v redovalnico. Vse to je javna skrivnost, a se ga nihče v mestu ne upa prijaviti.


Ravnatelj: Sramotno je, da mi očitajo, da sem dobil parfume

Perazanović pravi, da so izjave staršev izmišljene in da je bil izlet dobro organiziran. »V Palmanovi smo se zadržali, ker smo čakali drugi avtobus. Če je kdo obiskal parfumerijo v San Marinu, je bila to njegova svobodna volja, sramotno pa je, da trdijo, da sem dobil parfume.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije