BARVILO

Rentgen obarval izumrlo vrsto

Znanstveniki odkrili najstarejše rdeče barvilo v miši. Z novo metodo iščejo sledi kovin, ki dajejo barvo.
Fotografija: Miška je živela na območju današnje Nemčije.
Odpri galerijo
Miška je živela na območju današnje Nemčije.

MANCHESTER – Rentgenske slike dobro ohranjenega fosila izumrle vrste miši, ki je živela pred tremi milijoni let na območju nemške vasice Willershausen, so prvič pokazale rdeče barvilo. Raziskovalci so ugotovili, da je bila podobna navadni poljski miši, a je imela rdečkast kožuh na hrbtu in ob straneh, njen trebušček pa je bil bel.
Miška je živela na območju današnje Nemčije.
Miška je živela na območju današnje Nemčije.

Doslej so morali znanstveniki o barvah izumrlih vrst živali ugibati, tudi če so imeli na razpolago koščke perja, lusk ali kožuha. Z novo tehnologijo pa so našli kemični podpis pigmenta, ki dlako obarva rdeče. To spoznanje bi lahko močno vplivalo na naše razumevanje evolucije.

Pred približno desetletjem so znanstveniki z uporabo visokoenergijskega rentgenskega slikanja prepoznali barvilo eumelanin, ki obarva kožo, dlake in druga tkiva v črno, rjavo in sivo barvo. A barvilo feomelanin, ki obarva kožo in dlako rožnato ali rdeče, je bilo veliko težje prepoznati.


Ekipi znanstvenikov z Univerze Manchester je zdaj uspelo najti sledi kovin, ki so v barvilih novodobnega perja. Ugotovili so, da ima eumelanin v sebi baker, medtem ko ima feomelanin žveplo in cink – ti dve kovini so našli v dlaki fosila. Nekoč so prisotnosti kovin in drugih snovi razumeli kot zgolj minerale, z novo tehnologijo pa gre za nekakšne biokemijske duhove, ki nam razkrivajo veliko podrobnosti o davno izumrlih vrstah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije