DENAR JE SVETA VLADAR

Po aferi v Avstriji kancler napovedal predčasne volitve

Objavljeno 18. maj 2019 20.19 | Posodobljeno 18. maj 2019 22.36 | Piše: STA, Ma. M.

Ujet na posnetku, kjer trguje za večji vpliv medijev. 

Sebastian Kurz in Heinz-Christian Strache fotografirana, preden je odjeknila afera podkanclerja. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
DUNAJ – Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po današnjem odstopu podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja, ki se je zapletel v korupcijski škandal, predsedniku države Alexandru Van der Bellnu predlagal razpis predčasnih volitev. Zavzel se je, da bi bile volitve čim prej.

»Dovolj je dovolj,« je avstrijski kancler po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA komentiral škandal, v katerega se je zapletel Strache. Poudaril je, da na današnjih pogovorih s koalicijskimi partnerji svobodnjaki (FPÖ) ni dobil vtisa, da imajo poleg odstopa Stracheja in vodje poslanske skupine Johanna Gudenusa resnično voljo za spremembe v stranki na vseh ravneh. To bi bilo po njegovih besedah več kot potrebno.

Avstrijski podkancler je danes odstopil s položaja, potem ko sta nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel v petek objavila videoposnetek, kjer je pred volitvami leta 2017 v zameno za politično podporo domnevni ruski bogatašinji ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije. Ženska je Stracheju dejala, da želi kupiti 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časnika Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje pred volitvami.

Svoj odstop je Strache utemeljil s tem, da želi FPÖ nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP) in da tega ne želi ovirati niti ne želi razdreti vladne koalicije. Odstopil je sicer tudi z vseh funkcij v svobodnjaški stranki.
Deli s prijatelji