POMPEJI

Obnovili gladiatorsko šolo

Zgradba se je zrušila novembra 2010. Leta 79 je Pompeje pogoltnila lava.
Fotografija: Tri leta je trajala obnova.
Odpri galerijo
Tri leta je trajala obnova.

RIM – Od 3. januarja je spet odprta Schola Armaturarum, pompejska gladiatorska šola, in sicer po triletni obnovi. Restavratorski projekt se je začel leta 2010, ko se je zrušila stavba. »Obiskovalci bodo lahko videli, kar je ostalo od gladiatorjev v starodavnih Pompejih,« je dejal direktor arheološkega parka Massimo Osanna.


»Ekipi restavratorjev je uspelo košček po košček sestaviti freske, ki so se poškodovale po zrušenju novembra 2010,« je pojasnil. Italija se je dolga leta mačehovsko obnašala do arheološkega najdišča in leta 2013 je Unesco zagrozil, da bo Pompeje umaknil s seznama svetovne dediščine zaradi neučinkovite in počasne obnove ter zaščite spomenika. Zaradi pomanjkanja zaposlenih so bili turisti brez nadzora in so plezali po spomeniki ter kradli ali poškodovali dele arheološkega najdišča. A tudi tisti, ki se primerno vedejo, so problem, saj bi si jih veliko rado ogledalo znamenite Pompeje, množični obiski pa jih uničujejo. Osanna je priznal, da v Pompejih še vedno ni dovolj zaposlenih – 100 varnostnikom na 44 hektarjih pomaga okoli 50 mladih prostovoljcev –, in upa na več pomoči vlade. Dodaja, da bodo poskrbeli za več kamer, s katerimi bodo naredili konec »snemanju selfiejev na ruševinah«.

Pompeje, vsako leto jih obišče štiri milijone ljudi, je 24. avgusta leta 79 uničil piroklastični tok ognjenika Vezuv, odkrili pa so jih po naključju v 16. stoletju. Izkopavanja so se začela leta 1748, našli so ostanke 1500 od okoli 2000 žrtev. Odkritja se nadaljujejo še danes, nedavno so izkopali skelet konja, katerega lastnik naj bi bil rimski vojak, letos so našli še okostje moškega pa dobro ohranjene mozaike in fresko z erotičnim prizorom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije