POGOJI

Napeto ozračje: »Carine bomo odpravili, ko bo Srbija ...«

Objavljeno 29. november 2018 20.18 | Posodobljeno 29. november 2018 20.53 | Piše: STA, N. K.

Vučič poziva Srbe k protestom.

Srbski predsednik poziva k protestom. FOTO: Reuters
PRIŠTINA, BEOGRAD – Kosovski premier Ramush Haradinaj je danes v Prištini dejal, da bo Kosovo povišane carine na uvoz blaga iz Srbije odpravilo šele, ko bo Srbija priznala Kosovo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je kosovske Srbe pozval, naj nadaljujejo proteste proti zvišanim carinam.

Vučić je danes pred srečanjem s kosovskimi Srbi v Beogradu te pozval, naj nadaljujejo mirne proteste proti odločitvi, ki »uničuje regionalno stabilnost in mir, ne da bi omenili strašne gospodarske posledice«. V znak protesta proti kosovskim carinam so doslej med drugim odstopili župani štirih občin z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova. »Ukrep lahko ostane v veljavi dolgo časa, dokler Srbija ne prizna Kosova in ne pride do dogovora med obema državama,« pa je na srečanju s kosovskimi proizvajalci dejal Haradinaj.

Zvišanje carin kot pritisk na Srbijo

Kosovo je minuli teden sprejelo odločitev o 100-odstotnem povečanju carin na uvoz blaga iz Srbije in BiH, zaradi česar se je uvoz skorajda v celoti zaustavil. Priština se je tako odzvala, potem ko Kosova niso sprejeli v mednarodno policijsko organizacijo Interpol, za kar naj bi bila po mnenju Prištine odgovorna Srbija. Z zvišanjem carin skušajo kosovske oblasti tudi pritisniti na Srbijo k premiku v dialogu o normalizaciji odnosov med Kosovim in Prištino.

Tako EU kot ZDA in misija ZN na Kosovu (Unmik) so Prištino pozvale, naj umakne carine, ker naj bi šlo za kršitev pravil regionalnega prostotrgovinskega območja Cefte.

Povezane vsebine
Deli s prijatelji