RAZBURLJIVO ODKRITJE

Na sledi skrinji zaveze

Arheologi naj bi našli kraj, kjer je bila skrita slovita relikvija Legenda je tudi motiv filma o Indiani Jonesu
Fotografija: Skrinja naj bi imela posebno moč.
Odpri galerijo
Skrinja naj bi imela posebno moč.

TEL AVIV – Znanstveniki in pustolovci že tisočletja iščejo slovito skrinjo zaveze, arheologi pa so nedavno prišli do razburljivega odkritja. Skrinja velja za eno najpomembnejših relikvij Stare zaveze Svetega pisma, je nekakšen zaboj, v katerem je Mojzes hranil dve kamniti plošči z vklesanimi desetimi božjimi zapovedmi, v njej je sta bili tudi Aronova palica in mana. Hebrejci naj bi skrinjo izdelali po božjih navodilih, imela naj bi moč, da prikliče nesrečo nad sovražnike, ki bi poskušali osvojiti Sveto deželo. Arheologi so zdaj prepričani, da so odkrili kraj, kjer je bila skrinja in kjer se je njena zgodba tudi začela, torej so našli izhodiščno točko za nadaljnje raziskave. To naj bi bil kraj Kiryat Ye'arim na obrobju Jeruzalema. Profesor Israel Finkelstein z Univerze Tel Aviv vodi v tamkajšnje najdišče, kjer naj bi odkrili več dokazov o nahajališču skrinje. Lokacija ustreza starodavnim opisom, tudi ime kraja naj bi se pojavljalo v arabskih zgodovinskih pričevanjih.

Izkopavanja potekajo že od avgusta leta 2017, našli so temelje pomembnega templja, ki je nekoč stal na tem kraju. Profesor Finkelstein je prepričan, da so si številne zgodbe o moči skrinje zaveze izmislili, da bi dali kraju versko legitimnost in upravičili njegov obstoj kot administrativno središče za regijo. Svetišče je stalo na meji med dvema kraljestvoma, Izraelom na severu in Judejo na jugu – obe kraljestvi sta bili nekoč enotni. »Pravzaprav ne iščemo skrinje, temveč poskušamo razumeti njeno mitologijo, kdo si jo je izmislil, kdaj in zakaj.« Zgodbe so se prvič pojavile v prvi polovici osmega stoletja pred našim štetjem v Izraelskem kraljestvu. »Njihov namen je bil verjetno ideološko obarvan, bil je izraz teritorialnih apetitov, torej nadzora nad Judejo.«


Kiryat Ye'arim je bil nekoč značilno podeželsko mesto na hribu z relativno strmimi bregovi. »Na vrhu je bila planota, na kateri je stalo svetišče.« Biblija pravi, da so skrinjo nato odnesli v Jeruzalem, a je izginila, ko so mesto v šestem stoletju pred našim štetjem opustošili Babilonci. Od takrat obstajajo številne zgodbe, kje naj bi bila skrinja in kakšna naj bi bila njena moč. Legenda je celo spodbudila film o Indiani Jonesu iz leta 1981.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije