ŠOK

Mesto izbrisalo zebre

Prehodov za pešce ni več, ker so povzročali gnečo. Občani šokirani, policija prekrškarjem izreka globe.
Fotografija: Mesto je izbrisalo zebre, ker povzročajo prometne zastoje.
Odpri galerijo
Mesto je izbrisalo zebre, ker povzročajo prometne zastoje.

OMIŠ – Vsako mesto se po svoje spopada s prometnim kaosom, prav poseben način pa so našli v hrvaškem Omišu. Konec prejšnjega tedna je mesto brez vnaprejšnjega opozorila izbrisalo tri prehode za pešce, tiste, ki so cesto še naprej prečkali tam, kjer je bila še v četrtek zebra, pa oglobili.
Mesto pojasnjuje, da so se je znebili zato, da bi rešili problem s prometnimi zamaški oziroma da bi tako zagotovili večjo pretočnost prometa. Meščani pa so prepričani, da bi jih morali o spremembah obvestiti.
Prebivalci Omiša so ogorčeni. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Prebivalci Omiša so ogorčeni. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

»Niso se dobro pripravili, če so se že lotili umika prehodov za pešce, bi morali meščane na to pripraviti, opozoriti, nekaj dni bi morali biti tam policisti, ki bi prebivalce opozarjali na spremembo,« meni Milivoj. V preteklih dnevih so ob zdaj že nekdanjih prehodih sicer bili policisti, a ne da bi ljudi opozarjali, temveč so jih kaznovali, če so se zapodili čez cesto tam, kjer ni prehoda. »Pešcev ne bi bilo treba kaznovati, morali bi jih le opozarjati, prebivalcem pojasniti, da ne morejo čez cesto tam, saj so izbrisali prehod,« je dejal Ante.

»Elaborat je izdelan s ciljem povečanja pretočnosti skozi mesto Omiš, saj veliko pešcev, še posebno med turistično sezono, uporablja prehode, s tem pa zaustavljajo promet in posledično zastajajo zastoji,« so za hrvaške medije sporočili s hrvaške direkcije za infrastrukturo. V skladu s soglasjem ministrstva za promet so se tako začela dela.

»Seveda je nevarno, da pešci prečkajo cesto, kjer se komu zdi. Najbolje bi bilo, da nihče ne bi šel na drugo stran, pa ne bi bilo nobenih težav s pretočnostjo, a to je nemogoče,« pravi sodni izvedenec za promet in motorna vozila Stanko Smodlaka. Nekateri pravijo, da je odtlej gneče res manj, a edina trajna rešitev bi bila obvoznica, na katero v Omišu čakajo že desetletja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije