ZGROŽEN ŽUPAN

Mehiške policiste so oborožili s fračami in kamni

Guverner jih je razorožil, ker so preslabo ravnali s strelnim orožjem. Župan mesta Alvarado je nad odločitvijo oblasti zgrožen.
Fotografija: Župan predaja fračo.
Odpri galerijo
Župan predaja fračo.

ALVARADO – Policistom v mehiškem mestu Alvarado so nedavno odvzeli pištole in jih oborožili s fračami ter kamenjem. Tako so se odločili, ker jih večina ni opravila testa ravnanja s strelnim orožjem. Od 130-glave policijske enote jih je izpit opravilo le 30. To je razjezilo guvernerja Miguela Ángela Yunesa Linaresa, zato je oddelku kot celoti odvzel strelno orožje. Njegov urad je potrdil, da je nekaj podobnega naredil tudi v drugih regijah. Prebivalci pa so prepričani, da so zaradi tega še bolj ogroženi, saj na območju pustošijo kriminalne tolpe.


Župan Alvarada Bogar Ruiz Rosas je zgrožen nad odločitvijo, da se policiste razoroži, zato je organiziral protestno slovesno izročitev na proslavi. Med govorom na prireditvi je neuspešnost policistov na testu pripisal dejstvu, da je enota v glavnem sestavljena iz novincev. »Danes smo našim policistom razdelili frače,« je na slavnosti povedal župan. »Guverner se je tako odločil in s tem izgubil našo podporo. Ta odločitev krši našo avtonomijo.«

Ni bilo prvič, da so mehiške oblasti policiste oborožile s fračami. Leta 2007 so jih 60 razdelili v obmejnem mestu Tijuana, ki velja za eno najbolj nasilnih obmejnih mest na svetu. Takrat so jim orožje vzeli vojaki, saj so sumili, da so policisti sodelovali s tihotapci drog. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije