Drugi val še bolj smrtonosen: tudi do petkrat več smrti kot med prvim?

V Italiji so počasi začeli sproščati ukrepe.
Fotografija: Znanstveniki opozarjajo pred smrtonosnim drugim valom epidemije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Znanstveniki opozarjajo pred smrtonosnim drugim valom epidemije. FOTO: Reuters

Po skoraj dveh strogih ukrepov so italijanske ulice preplavili ljudje, ki so izkoristili omilitev prepovedi gibanja. Italijani so med najbolj prizadetimi narodi zaradi covida 19, doslej je umrlo več kot 29.000 ljudi, po svetu pa že več kot četrt milijona.
 
Preberite tudi:

Virus med nami še pred prvim potrjenim bolnikom

 

Mnogi pa opozarjajo, da državo čaka drugi val, ki bi bil lahko še bolj smrtonosen kot prvi. Model, ki so ga pripravili raziskovalci v Londonu, predvideva tri scenarije, kako bi se virus lahko širil; če bi država ostala v karanteni ali pa če Italijani povečajo svoje gibanje za 20 oz. za 40 odstotkov. Napovedi so srhljive: tudi če bi Italijani šli nazaj samo na 20 odstotkov svojih normalnih življenj pred epidemijo, bi to sprožilo smrtonosni val, ki bi bil petkrat večji kot prvi.
 
So pa raziskovalci priznali, da so njihove napovedi pesimistične, saj modeli ne vključujejo preventivnih ukrepov. Kljub temu pa njihove ugotovitve poudarjajo, kako pomembno je slediti gibanju okuženih, držati socialno distanco in nositi maske v javnosti. Pojasnili so, da bi med drugim valom imeli toliko smrtnih primerov zaradi velikega števila že obstoječih okužb v najbolj prizadetih delih države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije