Virus med nami še pred prvim potrjenim bolnikom

Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da novi koronavirus ne izvira iz laboratorija v kitajskem Vuhanu.
Fotografija: Ničtega pacienta so Franciji zdravili že mesec dni pred uradnim prvim bolnikom. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Ničtega pacienta so Franciji zdravili že mesec dni pred uradnim prvim bolnikom. FOTO: Matej Družnik, Delo

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je sporočila, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v Vuhanu. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je namreč konec preteklega tedna zatrdil, da imajo veliko dokazov, ki kažejo na to. Maria Van Kerkhove iz zdravstvene organizacije je poudarila, da so znanstveniki proučili že 15.000 celih genomov virusa in da je po njihovem mnenju ta virus naravnega izvora. Tudi direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v ponedeljek dejal, da »znanstveni dokazi trenutno močno kažejo na to, da koronavirus ni bil umetno ali namerno prirejen«. Vse glede postopnega razvoja skozi čas kaže na to, da se je razvil v naravi in preskakoval med vrstami, je dodal. Tudi Kitajska ostro zanika, da bi virus prišel iz laboratorija.


Ničti pacient v Franciji že decembra


V dveh francoskih bolnišnicah so pregledali stare vzorce pacientov in odkrili, da so imeli že 27. decembra v ambulanti bolnika s pljučno boleznijo, za katerega se je izkazalo, da je imel koronavirus. To je veliko presenečenje, saj je francoska vlada prve primere uradno potrdila šele mesec 24. januarja.

Vodja reanimacije v pariški bolnišnici Avicenne Yves Cohen je za medije dejal, da so v dveh bolnišnicah preverili vzorce 24 bolnikov, ki so jih decembra in januarja zdravili zaradi pljučnih bolezni, nobeden od njih pa ni imel gripe. Med bolniki je bil tudi Hammer Amirouche, ki je za BFM TV povedal, da so ga v bolnišnico sprejeli 27. decembra, kar je štiri dni pred tem, preden so bili v SZO obveščeni o primerih bolezni dihal zaradi neznanega vzroka v Vuhanu. Hammer je bil skupaj bolan 15 dni. Prvič so ga iz bolnišnice odslovili, saj da mora bolezen preležati, a ga je pozneje začelo tako močno stiskati v pljučih, da mu ni preostalo drugega, kot da se ponovno oglasi v bolnišnici. Tam je ostal sedem dni. Okužil je tudi svoja dva otroka, ne pa tudi soproge.

Zdravniki zdaj poskušajo sestaviti sosledje dogodkov, saj je mogoče, da je Hammer ničti pacient v Franciji. Sam ni potoval, v stiku pa je bil le s soprogo, ki je delala v trgovini blizu pariškega letališča Charlesa de Gaulla, kjer mnogi nakupujejo po pristanku z letala. Soproga je imela tudi sodelavce iz Kitajske, za katere pa se še ne ve, ali so takrat potovali ali ne. Prva dva primera so v Franciji potrdili v Parizu 24. januarja, obe osebi pa sta potovali v Vuhan.

Cohen pravi, da je še prezgodaj trditi, da je Hammer ničti pacient. Je pa to po njegovem mnenju vsekakor mogoče, a je treba preveriti še vzorce primerov v drugih francoskih bolnišnicah. Predlaga, da tistim ljudem, ki so bili decembra in januarja negativni na testu gripe in so imeli bolezen dihal, ponovno preverijo, ali so morda pozitivni na novi koronavirus. »Virus vsekakor kroži,« je dejal Cohen in dodal, da je odkritje prvega obolelega ključno za razumevanje, kako se virus širi, hkrati pa tako zgodnje odkritje potrjuje, kar so mnogi strokovnjaki že prej slutili, torej da je bil novi koronavirus med nami že veliko prej od prvega potrjenega primera.

V Franciji je od 1. marca do danes uradno zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo skoraj 25.000 ljudi.

Zemljevid okužb in smrti po svetu:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije