SIMULACIJA

Cunami je bil visok 1500 metrov

Dinozavri so izumrli po padcu asteroida. Znanstveniki izvedli prvo simulacijo posledic trka.
Fotografija: Posledice trka so bile večje, kot so mislili doslej. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Posledice trka so bile večje, kot so mislili doslej. FOTO: Guliver/getty Images

LANSING – Molly Range je na oddelku za Zemljo in okolje univerze v Michiganu v ZDA proučevala posledice silovitega trka asteroida Chicxulub, ki naj bi bil neposredno odgovoren za izumrtje dinozavrov in posredno za razvoj človeštva.

Dinozavri trka niso preživeli. FOTO: Guliver/getty Images
Dinozavri trka niso preživeli. FOTO: Guliver/getty Images

»Po padcu asteroida je sledil ogromen cunami, bil je mogočnejši od vsega, kar pomnimo iz moderne zgodovine,« je pojasnila Molly. Znanstvenike so nedavno pretresle simulacije globalnih posledic padca 14,5 kilometra velikega asteroida, ki je zgrmel v Mehiški zaliv. Ob trku je nastal 1500 metrov visok cunami, po južnem Tihem oceanu in severnem Atlantiku so bili valovi visoki 14 metrov, ko so dosegli južni Pacifik, pa štiri metre. V Mehiškem zalivu so velikanskemu valu sledili valovi, visoki med 10 in 20 metri.

Posledice trka so bile večje, kot so mislili doslej. FOTO: Guliver/getty Images
Posledice trka so bile večje, kot so mislili doslej. FOTO: Guliver/getty Images

Molly je izsledke svoje raziskave javnosti predstavila decembra in pritegnila veliko pozornosti, saj je izvedla prvo globalno simulacijo trka. Cunami se je širil s presenetljivo hitrostjo, celotni planet je zajel v zgolj 24 urah. Zaradi odbijanja in združevanja valov je v 48 urah po trku nastal zelo zapleten vzorec, vzdolž obal so se pojavili zelo hitri tokovi. »To je bil eden največjih cunamijev vseh časov,« je prepričan oceanograf Brian Arbic, ki je sodeloval pri študiji. Bil je kar 2600-krat močnejši od tistega, ki je prizadel Indijski ocean 26. decembra 2004.


Valovi so se premikali s hitrostjo 143 kilometrov na uro. Slovit udarec pred 66 milijoni let je sprožil velike spremembe v ozračju, povečala se je dejavnost Zemljine skorje, v zrak so se sproščali oblaki prahu ter prekrili celoten planet in tako dinozavrom onemogočili preživetje. Nastal je tudi 185 kilometrov širok krater. Obstajata pa še dve razlagi za izumrtje velikanov, po eni naj bi propadli, ker so jim majhni sesalci jedli jajca, po drugi pa naj bi poginili zaradi strupenih cvetnic. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije