FEKALIJE

Češki bogataš onesnažil morje na Visu

Z luksuzne jahte so v vodo izpustili fekalije. Za tovrstni prekršek je predvideno do 6000 evrov globe.
Fotografija: Neznani fotograf je onesnaževalca ujel pri delu. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Neznani fotograf je onesnaževalca ujel pri delu. FOTO: Facebook

KOMIŽA – Meščani Komiže na Visu so bili v teh dneh šokirani ob pogledu na fotografije luksuzne jahte LizMary, ki je v tamkajšnjem pristanišču zvečer v morje izpustila fekalije. Dejanje je ujel neznani fotograf in posnetek objavil v skupini Volim Komižu na facebooku.

»To je nedopustno! Protestirali bomo proti takšnemu početju in na vse načine preprečili, da bi se kaj takšnega pri nas ponovilo,« je bila ogorčena županja Tonka Ivčević, ki je nemudoma obvestila pristaniško službo, saj mesto za to ni pristojno. Manj pomemben se je zdel dogodek kapetanu pristaniške službe Damirju Radici, ki je klice novinarjev, potem ko se je vest o incidentu razširila, komentiral takole: »Zdaj se ne morem ukvarjati s tem, imam pomembnejše reči.«

Županja Tonka Ivčević je bila ogorčena. FOTO: Youtube
Županja Tonka Ivčević je bila ogorčena. FOTO: Youtube
Na vprašanje, ali je napisal kazen kapitanu ladje, je odgovoril, da »vem, da je to pomembno, vendar zdaj ne morem govoriti«, nato pa odložil slušalko. Lastnik jahte, vredne okoli 3,5 milijona evrov, naj bi bil češki bogataš. Zaradi prekrška bi ga lahko doletelo do 6000 evrov kazni. Kot so nazadnje le povedali v pristaniški službi, bodo primer raziskali.

Po zakonu in mednarodni konvenciji o preprečevanju ladijskega onesnaževanja morajo imeti nekatere ladje nameščene kapacitete za fekalije. V določenih primerih jim jih je dovoljeno izpustiti v morje, sicer pa jih morajo na kopnem. Pristanišča morajo imeti urejene ustrezne objekte, ki oskrbujejo ladje, oziroma obvestiti pomorščake, kako ravnati, če tovrstnih stavb in naprav ni. »Težava zna biti dejstvo, da nimamo rešenega sprejemanja takšnih vsebin, to pa kljub temu ne pomeni, da je takšen način dopusten in da ga ni treba sankcionirati,« je dejal kapetan splitske pristaniške službe Željko Kuštera.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije