PODRAŽITVE

Cene hrane na Hrvaškem v nebo: preverite, kaj in kje boste plačali največ

Cene na tržnicah na hrvaški obali so tudi dvakrat višje od tistih v notranjosti države.
Fotografija: Motiv s tržnice. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Motiv s tržnice. FOTO: Jure Eržen

Blitva, solata in česen so v nekaterih hrvaških mestih postali luksuzna roba, ugotavlja hrvaški časnik Slobodna Dalmacija. Za kilogram blitve ali špinače je treba v dražjih mestih, kot sta Reka in Dubrovnik, plačati do 50 kun (6,60 evra), v Zagrebu pa so jo našli za 25 kun (3,30 evra).

Med mesti z najdražjimi živili na tržnicah so Dubrovnik, Reka in Split. Beli fižol tam na primer stane od 30 do 40 kun za kilogram, peteršilj pa je na Reki celo 50 kun. V Dubrovniku je zanj treba ošteti 30 kun, v Splitu pa 40.

image_alt
Tudi počitnice bodo letos dražje, preverite, kako se temu izogniti

Med najdražjimi živili je česen, ki v večini mest, od obale do Zagreba, dosega 60 kun za kilogram, ceneje od 50 kun pa ga ni mogoče najti nikjer.

Solata maslenka v Dubrovniku in Splitu stane 25 kun za kilogram, v Osijeku 15 kun, v Zagrebu pa jo je mogoče kupiti za 20 kun. Nekoliko cenejše je korenje. Cena zanje se giblje od 10 kun, na primer v Zagrebu, Pulju in Karlovcu, do 25 kun v Dubrovniku. Gobe so na tržnicah po 50 kun za kilogram, krompir pa od 8 do 12 kun.

Zelje in ohrovt staneta od 15 do 20 kun, rdeča čebula je v Splitu na primer 25 kun, v Karlovcu in Koprivnici pa 10 kun za kilogram. V Zagrebu je čebulo mogoče dobiti že za 8 kun. Mlada čebula je draga povsod. Njena cena se giblje med 25 in 35 kunami za kilogram.

image_alt
Prihaja novi val podražitev. Poglejte, koga bo najbolj prizadel

Draži se tudi sadje. Jabolka so najdražja v Dubrovniku, Pulju in Splitu, kjer kilogram stane 12 kun, najcenejša pa v Koprivnici in Sisku, kjer so le 5 kun, v Zagrebu pa so po 8 kun. Pomaranče stanejo 10 do 15 kun, limone 15 do 20 kun, jagode pa celo do 50 kun za kilogram. V Splitu so za 10 kun cenejše, v Osijeku in Zagrebu pa jih je mogoče kupiti že za 30 kun.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije