VOJNA

Bodo Rusi napadli središče ukrajinskih sil na vzhodu države?

Rusi obnovili železniški most, kopičijo opremo. Nepretrgano obstreljevanje.
Fotografija: V Slovjansku mnogi v zakloniščih trepetajo pred usodo. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
V Slovjansku mnogi v zakloniščih trepetajo pred usodo. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Ruske sile bodo udarile po Slovjansku, središču ukrajinskih sil na vzhodu države, se glasijo opozorila iz generalštaba ukrajinske vojske.

Obstreljevanje na jugovzhodu Ukrajine je nepretrgano. FOTO: Reuters
Obstreljevanje na jugovzhodu Ukrajine je nepretrgano. FOTO: Reuters

Slovjansk je sicer imel pred vojno okoli 100.000 prebivalcev, skupaj z bližnjim Kramatorskom pa velja za največje urbano območje v Donbasu, ki je še pod nadzorom oblasti v Kijevu. Mnogi so mesti zapustili, nekateri pa še vztrajajo v svojih domovih in zakloniščih.

Uničena infrastruktura

Če bi to območje padlo v ruske roke, bi to pomenilo hud poraz za ukrajinsko vojsko, ki postopoma izgublja nadzor nad ozemljem. Ukrajinci zadnje dni ugotavljajo premike ruske bojne opreme, Rusi pa naj bi obnovili tudi železniški most, prek katerega pospešeno krepijo svoje dobavne verige do fronte. Prav tako naj bi bila po novem v Izjumu eskadrilja najnaprednejših ruskih bojnih helikopterjev ka-52.

Vzhodno od Slovjanska pa še naprej potekajo hudi boji za Severodoneck. Regionalni guverner regije Lugansk Sergij Gaidaj je okoliščine opisal kot zelo zahtevne in dodal, da je uničena celotna kritična infrastruktura mesta, 60 odstotkov stanovanjskih stavb naj bi bilo neobnovljivih. Ruske sile tako še naprej vztrajno prodirajo v mesto, ki bi ga lahko v kratkem povsem zasedli, tudi po poročanju ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je obstreljevanje mesta nepretrgano.

Osvojitev Donbasa, ki zajema Lugansk in Doneck, je nujna za Moskvo, je poudaril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, regiji, kot je znano, Moskva priznava kot neodvisni državi. Odločitev o usodi preostalih regij, v katerih so prisotne ruske sile, pa da bo v rokah tamkajšnjih prebivalcev.

Sicer ostaja napeto tudi v jugovzhodnem mestu Melitopol v regiji Zaporožje, ki je pod nadzorom Rusije in kjer je odjeknila eksplozija; ruske oblasti krivdo pripisujejo ukrajinskim teroristom, ki naj bi nastavili avtomobil bombo in tako poskusili omajati sicer mirno življenje v mestu. Ukrajinska vlada naj bi tako nadaljevala vojno proti civilnemu prebivalstvu in mestni infrastrukturi, so še pristavili. V eksploziji sta bila ranjena moški in ženska. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije