POTREBNI NUJNI UKREPI

Biden pozval kongres, naj potrdi vojaško pomoč Ukrajini

Bidnova vlada je v četrtek Ukrajini namenila zadnjo pošiljko orožja iz predhodno odobrenih sredstev v vrednosti 250 milijonov dolarjev.
Fotografija: Joe Biden  FOTO: Elizabeth Frantz, Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden  FOTO: Elizabeth Frantz, Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je po obsežnem zračnem napadu Rusije na Ukrajino danes znova pozval kongres, naj potrdi dodatno vojaško pomoč Kijevu. Napad po njegovih besedah dokazuje, da želi Moskva povsem uničiti državo, ki jo je napadla.

»Če kongres v novem letu ne bo nujno ukrepal, ne bomo več mogli pošiljati orožja in ključnih obrambnih sistemov, ki jih Ukrajina potrebuje za zaščito svojih prebivalcev. Kongres mora ukrepati brez odlašanja,« je sporočil Biden po poročanju tujih tiskovnih agencij.

image_alt
Močno je počilo. Predsednika Bidna so agenti tajne službe takoj napotili v vozilo (VIDEO)

image_alt
Oglasil se je Putin: Bidnovo opozorilo je označil za »popolno neumnost«

Zadnji napad na Ukrajino - po ocenah ukrajinskih oblasti je šlo za 158 raket in brezpilotnih letal - je bil največji zračni napad na Ukrajino od začetka vojne, je dejal Biden in dodal, da je Rusija uporabila tudi nadzvočne rakete.

»To je svarilo svetu, da je po skoraj dveh letih te uničujoče vojne cilj ruskega predsednika Vladimirja Putina ostal nespremenjen. Želi uničiti Ukrajino in si podrediti njeno prebivalstvo. Treba ga je ustaviti,« je dejal Biden.

Po njegovih besedah so med drugim v igri prihodnost zveze Nato ter varnost Evrope in ZDA.

Bidnova vlada je v četrtek Ukrajini namenila zadnjo pošiljko orožja iz predhodno odobrenih sredstev v vrednosti 250 milijonov dolarjev. Brez ukrepanja kongresa je prihodnost ameriške pomoči zdaj vprašljiva, vendar pa republikanci potrditev pomoči ovirajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije