UGRABITVE

Bi vaš otrok odšel z neznancem iz parka? Tako jih prepričajo

Otroci se dajo hitro pretentati.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Strokovnjaki so raziskovali, kako otroci reagirajo, ko se jim na igrišču ali v parku poskuša približati neznana odrasla oseba.

Organizacija Lisa Alert je v ruskem Sankt Peterburgu letos ob dovoljenju staršev otrok, starih od 3 do 12 let, izvedla poizkus in kar 15 od 17 otrok je bilo pripravljeno oditi z neznancem. Samo dva šestletnika sta ga zavrnila.

Šokantna ugotovitev je bila, da je bil park poln ljudi, in ko je nekdo napeljeval otroka k odhodu, ni okolica prav nič reagirala. Niti eden se ni približal in vprašal, kaj se dogaja. Lažni ugrabitelji so za prepričevanje otrok uporabljali te stavke
  • Bi želel, da ti kupim sladkarijo?
  • Ali greva nahranit golobe?
  • Tukaj je polno veveric. Jih poiščeva?
  • Tvoj očka mi je rekel, naj te odpeljem k njemu! Greva!
Najlažje je bilo odraslega prepričati otroka k odhodu, če mu je dejal, naj mu pomaga pri hranjenju malih živali, muc in psov. Mnogi ugrabitelji se tudi pretvarjajo, da so policisti, zdravniki ali gasilci. Zato Lisa Alert opozarja, da je treba otrokom pojasniti, da so lahko ljudje s slabimi nameni tako mladi kot stari, pa tudi če so na videz prijetni in prijazni.
 
Otroci so kasneje staršem povedali, zakaj so odšli z neznancem:
  • Gospa mi je rekla, naj ji sledim.
  • Mislila sem, da me tam čaka mama.
Ob tem je skrb vzbujajoče, da so starši otrokom že prej večkrat razložili, naj se ne zapletajo v pogovor z neznanci. A težko je posploševati, saj so neznanci tudi blagajničarka v trgovini, sosed, druge matere na igrišču …
 
Kot piše BrightSide, so otroci povedali tudi, zakaj so še naprej hodili z neznancem, čeprav so ugotovili, da ne gredo gledat veverice: ker jih je bilo sram kričati ali prositi za pomoč. 


Najboljše, da se prepreči najhujše, je, da otrok ne puščate samih ali pa se dogovorite z drugimi starši, da vedno vsaj eden pazi nanje.
 
Da je problem res pereč, potrjuje dejstvo, da samo v Veliki Britaniji na leto izgine okoli pol milijona otrok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije