NA PRODAJ

Bi imeli lobanjo strašnega T-rexa? (FOTO)

Ostanki mogočnega plenilca bi lahko iztržiti okoli 20 milijonov. Okostja dinozavrov med najbolj zaželenimi zakladi na dražbah.
Fotografija: Konec meseca se obeta nov dražbeni rekord. FOTO: Edgar Su/Reuters
Odpri galerijo
Konec meseca se obeta nov dražbeni rekord. FOTO: Edgar Su/Reuters

Čeprav je znanost kritična do zasebnega lastništva, ko gre za dragocene arheološke najdbe, so okostja dinozavrov, kot kaže, med najbolj zaželenimi zakladi na dražbah zadnja leta. Prihodnji mesec bodo v New Yorku namreč ponudili lobanjo T-rexa (Tyrannosaurus​ rex), kot naznanjajo pri avkcijski hiši Sotheby's, gre za enega najpopolnejših kompletov lobanjskih kosti, zato pričakujejo bajen izkupiček.

Odkrili so ga v Južni Dakoti

Morda celo 20 milijonov, si manejo roke in pojasnjujejo, da je lobanja, ki nosi vzdevek Maximus, stara kar 76 milijonov let, tehta 91 kilogramov in v višino dosega dva metra; glede na to, da je odlično ohranjena in ima večino zunanjih lobanjskih kosti ter zob, je visoka cena povsem upravičena, menijo.

Le kdo se ne boji strašnega T-rexa? FOTO: Edgar Su Reuters
Le kdo se ne boji strašnega T-rexa? FOTO: Edgar Su Reuters

Na lobanji so celo sledi boja, verjetno s predstavnikom iste vrste, ocenjujejo poznavalci, na svetu pa je skupno le še kakšnih deset tako dobro ohranjenih lobanj T-rexa, a nobena ni v zasebni lasti, torej ni na prodaj. Tyrannosaurus rex je spadal v red dinozavrov s kuščarsko medenico, ponašal pa se je z največjo in najmočnejšo lobanjo med dinozavri; izjemno slavo in strahospoštovanje mu je prinesel filmski spektakel Jurski park, stroka pa poudarja, da je bil T-rex veliko več kot le mogočen plenilec, zato ga znanost še vedno intenzivno proučuje; in ko gre fosil v zasebne roke, imajo strokovnjaki veliko manj možnosti za nadaljnje raziskave in analize, zato takšnim dražbam mnogi nasprotujejo.

Lastnik veličastnih ostankov, ki so pritrjeni na kovinski podstavek, in zemljišča v Južni Dakoti, kjer so odkrili kosti, ostaja anonimen, strokovnjaki pa pristavljajo, da so lobanjo izkopali v okrožju Harding, kjer so sicer odkrili daleč največ fosilov T-rexa na svetu doslej. Zanimanje za dragoceno najdbo je že zdaj izjemno, zato se 9. decembra morda celo obeta rekord, si manejo roke pri avkcijski hiši. Sotheby's je poleti na dražbi iztržil dobrih šest milijonov za 77 milijonov let star skelet gorgozavra, daljnega sorodnika T-rexa, rekord pa še vedno nesporno drži T-rex po imenu Stan, ki so ga odkrili leta 1992: 2020. je tako rekoč popolno okostje prek spletne dražbe pri avkcijski hiši Christie's zaslužilo 27 milijonov evrov, kupil ga je anonimni zasebnik.

Christie's konec meseca pričakuje nov rekord: v Hongkongu bo namreč na prodaj še en celoten, 1400 kilogramov težek skelet T-rexa – Shen, kot so ga poimenovali, namreč računa na kar 120 milijonov! 

Tako popolne lobanje so izjemno redke. FOTO: Twitter
Tako popolne lobanje so izjemno redke. FOTO: Twitter

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije