CELO SVOJ DAN IMA

Berlinska klobasa je praznovala

Priljubljena jed je stara 70 let. Brez Američanov in Britancev ne bi bilo omake.
Fotografija:
Odpri galerijo

Navfihnila je muzej in tudi skladbo simfoničnega orkestra ter povzročila izpad politika, člana berlinskih zelenih, celo svoj dan ima: klobasa s karijevo omako je stara 70 let! Med Nemci priljubljena jed naj bi nastala 4. septembra 1949 v Berlinu, in sicer v Charlottenburgu, na križišču med ulicama Kantstrasse in Kaiser Friedrich Strasse, domislila se je je Nemka Herta Heuwer.
Bianca Wohlfromm, vodja projektov v berlinskem muzeju, posvečenem nemški klobasi s karijevo omako (Currywurst Museum), je povedala, da jedi ne bi bilo, če ne bi bilo v mestu zaveznikov, ki so imeli velik vpliv. Tistikrat so bili v mestu Britanci, je dejala. V povojnem obdobju so vojaki Nemcem predstavljali nove jedi in prehrambne navade, Američani, na primer, so z zrezki vedno jedli kečap, tega so kmalu jedli tudi s hrenovkami in klobasami, Britanci pa so prinesli kari.

Skrivnostne sestavine

...
...
Mimogrede: na berlinskem trgu Stuttgarter Platz stoji plošča v spomin na prvo prodajalno Herte Heuwer. Kot pravijo v muzeju, je gospa Heuwer poslovno sodelovala z britanskimi vojaki za ključne sestavine kečapa in karija, potem pa je oboje združila in omako postregla s svinjsko klobaso. Katere sestavine je uporabila v omaki, ostaja skrivnost še dandanes, svojo omako chillup sosse pa je patentirala leta 1959. Britanski vpliv niti ni veliko presenečenje, pravijo poznavalci, curry je namreč angleška beseda, napačna razlaga za tamilski kari, ki se nanaša na omako, v kateri se kuhajo meso, ribe ali zelenjava, pravijo v muzeju. Ko so bili v Indiji, so Britanci besedo kari (curry) uporabljali za mešanico začimb, iz katerih so pripravljali omako, tako so jim bile všeč, da so jih prinesli domov in jo poimenovali začimbe za kari (curry powder).

...
...
A obstaja še ena stran zgodbe. V knjigi iz leta 1993 Nastanek klobase s karijem Uwe Timm zapiše, da se je jed rodila v Hamburgu. Prav tam jo je sam jedel že leta 1947, torej dve leti, preden je Heuwerjeva skuhala omako. Čeprav Currywurst Museum priznava knjigo, pravijo, da se je prava zgodba začela v Berlinu. Wohlfrommova poudarja, da je nastanek jedi Heuwerjeve najbolje dokumentiran od vseh teorij. Wohlfrommova klobasi pravi nemška pogruntavščina in jo v isti sapi opiše kot mednarodni izdelek, vesela je, da jo strežejo tako v Združenem kraljestvu kot Združenih državah Amerike. »Jed je mogoče kupiti v krajih, kjer so ljudje nemških korenin, ki so se tja izselili,« pravi.
...
...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije