Barbike v invalidskih vozičkih

Mattel se trudi, da bi bile njihove lutke čim bolj raznolike Na trg pošiljajo tudi takšne brez las in s protetičnimi udi
Fotografija: Moderne barbike so zelo raznolike. FOTO: Mattel
Odpri galerijo
Moderne barbike so zelo raznolike. FOTO: Mattel

Mattel, podjetje, ki je izumilo lutke Barbie, je zaradi njih že skorajda od začetka tarča kritikov, češ da z njimi širijo nerealno predstavo o ženskem telesu ter spodbujajo anoreksijo in druge prehranske motnje. A počasi so pri kalifornijskem podjetju, kjer izdelujejo še druge igrače, le začeli izdelovati lutke s temno barvo las, pozneje tudi s temno kožo in bolj obilno postavo, zdaj pa na trg pošiljajo takšne z različnimi fizičnimi hibami, da bi se otroci, ki so jih te res prizadele, počutili bolj in bolj vključeni v družbo.
Nekoč so bile vse vitke in blond. FOTO: Mattel
Nekoč so bile vse vitke in blond. FOTO: Mattel


Med novimi lutkami so denimo takšna z vitiligom (kožna bolezen, pri kateri začnemo izgubljati pigment), pa z alopecijo (avtoimuna bolezen, pri kateri posameznik izgubi lase in dlake po telesu), ena od lutk je na invalidskem vozičku, druga ima protetično nogo, tretja nosi slušni aparat. Leta 2017 je Mattel na trg že poslal prvo barbiko v hidžabu. Lani so bile v svetu najbolje sprejete tiste z močnejšo postavo in afro frizuro.


Zamisel o bolj raznolikih lutkah sicer ni nič novega, že pred 13 leti so se v trgovinah v Veliki Britaniji pojavile lutke, ki so bile videti kot otroci z downovim sindromom, a čeprav so proizvajalci z njimi mislili dobro in hoteli, da bi se otroci z omenjenim sindromom počutili sprejete in vključene v družbo, je bilo mnogo staršev več kot ogorčenih. Trdili so, da le še poudarjajo drugačnost teh otrok, ki v glavnem želijo biti kot vsi drugi in še zdaleč ne posebni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije