RAZSTAVA KRUHA IN KVAŠENIH IZDELKOV

Župan Franci s kruhom do srebra (FOTO)

Na 10. društveni razstavi kruha in kvašenih izdelkov štirje zbrali vseh 80 točk.
Fotografija: Domači župnik Jože Pibernik je blagoslovil kruh. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Domači župnik Jože Pibernik je blagoslovil kruh. FOTO: Drago Perko

»Nekateri še danes blagoslavljajo kruh, kar z nožem naredijo križ, drugi molijo pred jedjo. Bili so časi, ko naši predniki niso imeli kruha. Starejši se tega še spominjate,« je ob blagoslovu kar 122 primerkov domačega kruha povedal trebanjski župnik Jože Pibernik. Vesel je bil, da so se gospodinje in gospodinjci v tako velikem številu odzvali vabilu Društva podeželskih žena Tavžentroža, ki je v Trebnjem v kulturnem domu Trebnje pripravilo 10. društveno razstavo kruha in kvašenih izdelkov.

»Leto je naokrog, spet smo spekli kruh. Naše poslanstvo je, da skrbimo za izročilo naših babic,« je dodala predsednica društva Nada Zorec. Skupaj z drugimi članicami društva jo veseli, da se tudi mladi rodovi navdušujejo nad peko.

Predsednica Nada Zorec z ekipo se je spet izkazala. FOTO: Drago Perko
Predsednica Nada Zorec z ekipo se je spet izkazala. FOTO: Drago Perko

»Kruha nikoli ne mesite ravnodušno, kruh mesite z ljubeznijo, dodajte mu svojo radost in nasmejani obraz svoje duše. Zadržite dih, ko vzhaja! Ko spečete zlatorumeni hlebec, ga poglejte s hvaležnostjo in videli boste, koliko sonca je v njem. Največ veselja vam prinašajo vaše znojne kaplje, ki so primešane kruhu,« je bila še ena od modrih misli, ki smo jih slišali v Trebnjem.

Ker je bilo toliko vzorcev, sta imeli tudi dve komisiji kar precej dela; v prvi so sedele Valerija Pureber, Marinka Lovše in Cvetka Lavrič, v drugi pa Elizabeta Vrščaj, Anica Oblak Janko in Janez Turk.

Kruh so na osnovi pravilnika razdelili v sedem kategorij: pšenični (29 primerkov je prišlo), rženi (2), praznični (23), kruh iz drugih krušnih žit (1), mešani iz različnih vrst moke (15), kruh posebnih vrst z različnimi dodatki (46) in vzhajan z drugimi vzhajalnimi sredstvi (6).

Mladi so pekli in nastopali. FOTO: Drago Perko
Mladi so pekli in nastopali. FOTO: Drago Perko

»Ocenjevali smo obliko, za to je bilo na voljo 15 točk. Za videz in lastnost skorje in sredice so lahko prejeli po 25 točk, 15 točk je lahko prinesel vonj skorje in sredice, 25 točk pa okus ter topnost skorje in sredice. Skupaj je bilo možnih 80 točk,« je povedala Cvetka Lavrič, predsednica ocenjevalne komisije.

»Po večini so bili primernih oblik in okusni, kar je pohvalno. Zelo malo izdelkov je bilo premalo ali preveč pečenih, nekaj več je bilo kruha nekoliko slabše oblike, nekaj hlebcev je bilo preveč ali premalo slanih,« je še pristavila Lavričeva iz novomeškega kmetijsko-gozdarskega zavoda. Kar 86 hlebcev je prejelo zlato priznanje, 30 srebrno, pet pa bronasto. Jože Senegačnik, Lidija Kocjan, Anamari Pelko in Marija Lamovšek so zbrali vseh 80 možnih točk.

Jožetu Senegačniku je uspel poprtnik. FOTO: Drago Perko
Jožetu Senegačniku je uspel poprtnik. FOTO: Drago Perko

»Tekmovala sem z dvema: prazničnim in belim kruhom s krompirjem. Najbolj sem ponosna na prazničnega, ker je prejel vseh 80 točk. Sodelovala sem prvič,« je povedala Lidija Kocjan, članica Društva kmetic Boštanj. Praznični kruh je spekla iz kilograma bele moke, dodala je jajca, kvas, maslo in kvas. »Do tri četrtine sem ga spekla, potem pa ga okrasila. Tudi okraske sem naredila iz istega testa, sem jih pa malce še pomokala, da so bili trši,« nam je razkrila recept za zmago.

Lidija je prišla prvič in takoj zbrala vse točke. FOTO: Drago Perko
Lidija je prišla prvič in takoj zbrala vse točke. FOTO: Drago Perko

Skrit pod prtom

»Tokrat sem pripravil poprtnik, božični obredni kruh, ki so ga včasih pekli na tri svete večere: na božični večer in večer pred novim letom in svetimi tremi kralji. Ker so ga dali za božični večer pod prt in potem čakali do svetih treh kraljev, je tako dobil ime poprtnik. Ta kruh so tudi blagoslovili, kos tega so dobile tudi živali,« je povedal Jože Senegačnik o svojem kruhu, ki je prejel vseh 80 točk.

Harmonikarji so popestrili dogajanje. FOTO: Drago Perko
Harmonikarji so popestrili dogajanje. FOTO: Drago Perko

»Gre za kruh, ki sem ga spekel iz bele moke, dodal sem kvas, sladkor, maslo, jajca. To so bile bolj ali manj sestavine, ki so jih imeli v starih časih pri hiši. Morda je bil največji problem moka, a za božič so si tudi to privoščili.« Iz kilograma bele moke je poprtnik pekel skoraj celo uro, pa ne na 180 stopinj, ampak na 170.

»Vesela in počaščena sem, ker sem z vami. Ob vstopu v dvorano sem začutila vonj po kruhu, to me je poneslo v moje otroštvo, prihajam iz kmečke družine. Pri nas je bila navada, da je moja mama pekla kruh. Ne znam povedati, kako je dišalo po vsej hiši po pravem domačem kruhu iz kmečke peči. Tega vonja ne pozabiš,« je imenu Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto povedala Ana Moder.

Odziv je bil izjemen. FOTO: Drago Perko
Odziv je bil izjemen. FOTO: Drago Perko

Med dobitniki srebrnega priznanja je bil tudi mag. Franc Glušič, župan občine Mokronog-Trebelno. »Včasih sem kruh pekel pogosteje, zadnji dve leti ne. A ko so me v društvu povabili k sodelovanju, sem se nemudoma odzval. Res pa je, da rutina mine, če ne pečeš redno. Tokrat sem na ocenjevanje prinesel kruh z bučnimi semeni in bučnim oljem,« je povedal župan, ki je navdušil Matejo Povhe, županjo občine Trebnje, in Snežko Bizjak, podžupanjo občine Mokronog-Trebelno, da se bosta prihodnje leto udeležili tekmovanja.

Župan Franc Glušič za peko navdušuje tudi druge. FOTO: Drago Perko
Župan Franc Glušič za peko navdušuje tudi druge. FOTO: Drago Perko

Župana je peke kruha naučila mama, z bratom sta bila pogosto sama doma, treba je bilo kaj skuhati in tudi speči. Ponosen je, da je svoje znanje prenesel na tri hčerke, Manco, Evo in Ano

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije