KORONAVIRUS

Virus kroži tudi po trgovinah, pristojni razkrili mogoče stranske učinke cepiva (VIDEO)

Cepivo bo primerno za starejše od 16 let, nosečnicam cepljenje odsvetujejo.
Fotografija: Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh, STA
Odpri galerijo
Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh, STA

V torek je bilo v Sloveniji opravljenih 7.003 testiranj na novi koronavirus. Pozitivnih jih je bilo 2.139 oziroma 30,54 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 1.282 ljudi. Največ okuženih je v Posavju, najmanj pa v osrednji Sloveniji. Po besedah Jelka Kacina je v manj kot 24 urah prek vlog interes za cepljenje izkazalo več kot 16.930 Slovencev. 

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju so sodelovali redni profesor na fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj, strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger, epidemiologinja z Nijz Eva Grilc ter vladni govorec Jelko Kacin.



Preberite tudi: 

Kacin pojasnil, zakaj je snel masko​
Bojana Beović razkriva, kaj bodo danes predlagali vladi




Po številu novih okužb izstopajo naslednje občine: Murska Sobota (30), Ljutomer (23), Novo mesto (88), Krško (55) in Sevnica (32), Celje (33), Velenje (60), Maribor (93), Ptuj (30), Ljubljana (169), Ivančna Gorica (34) in Medvode (27), Postojna (22), Koper (45), Idrija (34), Kranj (52), Tržič (22).
 
Preberite tudi: 

Na vladi bo vroče, bodo Gantarja »povozili«?



Štrukelj je razjasnil nekatere dileme v povezavi z razvojem in prihodom cepiva. »Pričakujemo, da bo 29. 12. prišlo pozitivno mnenje oziroma dovoljenje Evropske agencije za zdravila za sproščanje cepiva Pfizer v EU. Podobno velja za cepivi Moderne in Astra Zeneca,« je pojasnil. Kot je dejal, gre za cepiva z novo tehnologijo kakor tudi za klasična cepiva. Po njegovih besedah se, zahvaljujoč novi tehnologiji, lahko cepijo tudi bolniki s kroničnimi boleznimi. Četudi so cepiva načelno varna, pa nosečnicam in doječim materam to odsvetujejo, saj se raziskave na tej skupini populacije ne opravljajo. Cepivo je primerno za starejše od 16 let.

Vsa tri cepiva bodo potrebovala dva odmerka. Zaščiteni smo sedem do 9devetdni po prejemu drugega odmerka. Mogoči stranski učinki cepiva so bolečina pri vbodu, glavobol in bolečina v mišicah. Po ocenah strokovnjakov naj bi cepivo držalo približno leto dni.



Deisinger iz Splošne bolnišnice Izola je pojasnil, da je trenutno tam hospitaliziranih 57 bolnikov, od tega štirje na intenzivni negi. Od 20. 10. imajo tudi covid oddelek, kjer je 50 postelj. Osebje redno testirajo s hitrimi testi. Trenutno je aktivno okuženih 57 zaposlenih.

Okužbe se prenašajo tudi v trgovinah 

Po besedah Grilčeve z Nijz predvidevajo, da se večina ljudi okuži na delovnih mestih, še vedno pa jih mnogo ne zna navesti, kje bi se lahko okužili. Okužbe pa se še vedno prenašajo ob zasebnih druženjih, v bolnišnicah in tudi trgovinah. Število primerov v domovih za starejše občane kumulativno še vedno narašča. V zadnjih dneh pa je po njenih besedah opaziti manjši upad števila novih okužb. Po besedah epidemiologinje jim uspe poklicati vse ali dve tretjini testiranih in jih obvestiti o izvidu, odvisno od situacije.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije