KDO NAS BO VAROVAL?

Znano, kaj se bo zgodilo z vojaki brez PC-pogoja

Minister za obrambo je pojasnil, da delo od doma ne bo mogoče za vse.
Fotografija: Vojaki brez pogoja PC najprej v koriščenje nadur, dopusta, nato na čakanje. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Vojaki brez pogoja PC najprej v koriščenje nadur, dopusta, nato na čakanje. FOTO: Blaž Samec, Delo

Minister za obrambo Matej Tonin je podpisal navodila za delo za vojake in zaposlene na ministrstvu za obrambo po 1. oktobru, ko bo obvezno upoštevanje pogojev PC (preboleli, cepljeni). Tako bodo pripadniki Slovenske vojske brez pogoja PC najprej lahko izrabili presežek ur, nato letni dopust, potem pa bodo lahko šli na čakanje zaradi višje sile.

Pri čakanju na delo bodo dobili nadomestilo plače v višini 50 odstotkov, so na ministrstvu za obrambo za STA potrdili informacije, ki jih je danes na svoji spletni strani objavil Sindikat vojakov Slovenije.

Necepljenim v upravnem delu ministrstva pa bo odrejeno delo od doma, kjer bo to mogoče. Vsem, za katere delo od doma ne bo mogoče, bo ponujena sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja, v tem času torej ne bodo dobili plačila.


Delo od doma ne bo mogoče za vse


Za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PC po 1. oktobru, ne bo mogoče odrediti dela od doma, navajajo v Sindikatu vojakov Slovenije. Ob tem so v sindikatu dodali, da bo zaradi izvrševanja dela in nalog necepljenih vpoklicana pogodbena rezerva Slovenske vojske, za katero pa ni navedeno, ali bo morala izpolnjevati pogoj PC ob vpoklicu. Takšne informacije na ministrstvu oziroma v Slovenski vojski niso potrdili.

image_alt
Pozor, preverite, ali tudi vam poteče covidno potrdilo


Na ministrstvu za obrambno so dodali, da se vodstvo ministrstva zaveda, da je odločitev o cepljenju posameznikova. Ob tem so pozvali vse zaposlene, da bi v prihodnjih dneh in tednih prisluhnili znanosti in zagotovilom zdravstvene stroke o koristih cepljenja proti covidu 19, kar bo zagotovilo čimprejšnjo vrnitev v normalno delovno rutino ter nadaljnje nemoteno delovanje ministrstva za obrambo.


Cepljenih okoli 60 odstotkov pripadnikov


Na ministrstvu za obrambo so za STA tudi navedli, da se je med zaposlenimi v upravnem delu ministrstva proti covidu 19 cepilo 51 odstotkov v vojaški zdravstveni službi. Nekateri so se naknadno cepili tudi drugje, torej po cepilnih centrih v državi, a podatkov o precepljenosti teh nimajo.

image_alt
Stanje je slabo, na mizi novi predlog: PC za vse


Med pripadniki Slovenske vojske pa se je v vojaški zdravstveni službi polno cepilo 59,32 odstotka. Tudi med vojaki so se nekateri odločili za cepljenje pozneje v cepilnih centrih, tako da celovitih podatkov o deležu precepljenosti v Slovenski vojski trenutno nimajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije