KORONA KRŠILCI

Znana Slovenka zgrožena: izgubila je očeta, zdaj se boji za mamo

Na družabnih omrežjih polno prošenj in opozoril, naj ljudje vendarle ostajajo doma. Gorski reševalec Klemen Bolhar: Reševanje je tvegano tako za ponesrečence kot za nas.
Fotografija: Tudi Rakitna je bila polna turistov. FOTO: bralec
Odpri galerijo
Tudi Rakitna je bila polna turistov. FOTO: bralec

Pred sprejetjem odloka, ki prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega bivališča, so predvsem premnogi prebivalci mest lepo vreme izkoristili za skok na Obalo ter na vse druge turistične in izletniške točke, medtem ko so bili domačini na podeželju doma, že sicer pregorelo medicinsko osebje pa se je po zdravstvenih ustanovah borilo tako s povečanim številom bolnikov s covidom-19 kot tudi s številnimi poškodbami, ki so jih nekateri dobili ob svojih rekreativnih dejavnostih med minulim lepim vikendom.

Nataša Gorenc prosi vse, naj se držijo pravil. FOTO: Osebni Arhiv
Nataša Gorenc prosi vse, naj se držijo pravil. FOTO: Osebni Arhiv

Hudih poškodb je bilo toliko kot običajno, o kakršnem koli upoštevanju ukrepov ni bilo sledi, so se odzvali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in ponovno pozvali ljudi, naj med karanteno ne opravljajo tveganih dejavnosti, kot so vožnja z motorjem in gorskim kolesom, hoja v hribe, jadralno padalstvo in podobno.
 

Boji se za svojo mamo


A niso bili samo zdravniki in medicinske sestre zgroženi nad obnašanjem Slovenk in Slovencev, ki očitno še niso dojeli resnosti položaja in so epidemijo koronavirusa vzeli kot prijetne počitnice, ko je dovolj časa za izlete in vse tisto, za kar jim je zaradi služb doslej zmanjkovalo časa. Oglasili so se tudi mnogi drugi in se karantenakršilcem javno zahvalili, ker smo zdaj zaradi njih nastradali vsi.


Med prvimi se je oglasila trenerka fitnesa Nataša Gorenc. »Eni se spet čutite privilegirane ali kaj? Zaradi takih, kot ste vi, pametnjakoviči, se situacija še dolgo ne bo umirila! Potem pa jokajte, da ste brez posla in boste najbolj glasni, ko bo šlo za državne subvencije! Da ne govorim, da postavljate na kocko življenja! Ja življenja! Ljudje v bolnicah in v nekaterih drugih službah garajo dneve in noči! Že zaradi solidarnosti bi morali vsi mi imeti slabo vest, ker lahko doma delamo, kar želimo! Jemo, pijemo, prdimo od vse te hrane in spimo! Pa če cele dneve! Cel luksuz! Nekateri tega ne morejo! Ker so vsak dan na preži in rešujejo življenja! Vsak mili ljubi dan se izpostavljajo nevarnosti! Tudi zato, ker število okuženih raste! Ker se vi tepci ne morete zadržati malo doma, brez poležavanja na plaži, sončkanja in kazanja na javnih točkah! Ma, a ste res tolk pametni, da vam ni treba brat opozoril, ki nam jih servirajo na vsakem koraku? A vam je res mar samo zase? Aja vam ne more nič bit! Potem pa prosim pomislite na vaše starše, babice, dedke, otroke, skupnost kot tako! A imate koga radi? Verjamem, da imate, dajte začet razmišljat! Meni je mar za mojo mami, ki je v rizični skupini, ignoranti eni! Sem izgubila očeta po hudi bolezni, res ne bi še mame! A štekate! In kako naj ji, če nam omejijo gibanje, s sestro in bratom dostavljamo hrano in ostalo? Saj znate boljše, no pa naredite kakšen trening in tek tam, kjer vas nihče ne vidi! Ta je definitivno bolj efektiven in sproščujoč za glavo kot pozerski tek za množice,« se je upravičeno razjezila.
 

Še kar v hribe


Gorski reševalec Gorske reševalne službe (GRS) Tržič Klemen Belhar je, potem ko je nekdo od »junakov« na spletu delil fotografije, kako je užival v visokogorju in obiskal Malo in Veliko Mojstrovko, na svojem profilu​ na facebooku delil naslednje opozorilo: »Na Vršiču je cel žur. Smuka krasna. Lep trening za kolesarje. Le parkirati je težko. Baje je fajn tudi na Krvavcu. Le precej težje vas reši GRS in na urgenci jo lahko odnesete precej slabše. Ampak kaj bi to, vaša 'junaštva' so bistvo sveta,« je zapisal. Nam je pa pojasnil, da v teh dneh res ni lahko reševati ljudi, saj imajo gorski reševalci predpisan postopek, ki je na terenu zelo težko izvedljiv, zato je vsako reševanje izjemno tvegano, tako za ponesrečence kot za reševalce.

Tudi z izletniških točk po Sloveniji prihajajo slabe novice o karantenakršilcih, ki ne upoštevajo nobenih pravil in jih prav nič ne skrbi za druge ljudi, samo da so sami in obkroženi z množico drugih, na svojem svežem zraku ter namesto manj obljudenih gozdov obiskujejo najbolj priljubljene izletniške točke. Tako je uporabnica facebooka poslala v svet fotografije s Šmarne gore, na kateri so vidni ljudje, ki so šli kar prek trakov do gostinskih miz in klopi, ob tem je zapisala, da bi bil za nekatere potreben električni pastir.


Tudi domačinka iz Polhovega Gradca je bila zgrožena nad velikim številom ljudi, ki so oblegali Polhograjsko Grmado in Svetega Lovrenca. »Ne razumem, zakaj nekateri nočejo razumeti, kaj je to karantena. Danes sta bila Lovrenc in Grmada popolno oblegana, mi smo tudi ljudje, ki živimo v tem kraju,« je bila jezna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije