OŠPICE

Zelo nalezljiva bolezen na pohodu v Mariboru, potrjenih več primerov

Med okuženimi naj bi bili tudi zaposleni v UKC, vendar o tem še nimamo potrditve.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Istockphoto

MARIBOR – V mariborskem UKC naj bi bilo v zadnjem tednu potrjenih več primerov ošpic, smo izvedeli od svojih virov. Med zbolelimi naj bi bili tudi zaposleni iz UKC. Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) so potrdili, da gre za tri nove potrjene primere ošpic, na spletni strani pa so objavili še obširnejšo novico.

Kako se je nalezljiva bolezen širila

Najprej je zbolel 38-letni Mariborčan, ki proti ošpicam ni bil cepljen. Z ošpicami se je okužil v Srbiji. Z njim je bil v stiku enoletni otrok in je kljub cepljenju, potem ko je bil v stiku z njim, zbolel. Naknadno je zbolel še en moški, ki je bil v stiku s prvim prijavljenim primerom. Nato so zbolele še tri osebe, pri katerih je bil laboratorijsko potrjen primer ošpic, med njimi tudi pri dveh zdravstvenih delavcih. 

Epidemiološka služba še vedno preverja številne možne kontakte potrjenih primerov ošpic: »Na NIJZ ocenjujemo, da smo z dosedanjim ukrepanjem preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa verjetno lahko še vedno v pričakujemo posamezne primere ošpic, saj je inkubacijska doba pri okužbi z ošpicami do 21 dni, bolezen pa je zelo nalezljiva.«


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije