NEVARNOSTI NI KONEC

Za večji del Slovenije gorijo rdeči alarmi. Arso opozarja: Ukrepajte (VIDEO)

Večji del države je pod vodo.
Fotografija: Padavine povzročajo velike težave. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Padavine povzročajo velike težave. FOTO: Jure Eržen, Delo

Zvečer in ponoči je večji del države zajelo močno neurje, a očitno nevarnosti še ni konec. Danes so predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji napovedani dolgotrajni krajevni nalivi, opozarja agencija za okolje (Arso), predvsem na Primorskem tudi močnejše nevihte. Večji del države je tako obarvan v rdečo in oranžno barvo, kar pomeni, da je potrebno ukrepanje. Opozorilo velja do sobote opolnoči.

Za večji del Slovenije veljajo opozorila. FOTO: Meteo.si
Za večji del Slovenije veljajo opozorila. FOTO: Meteo.si

Močno deževje z lokalnimi nalivi, ki je zajelo Slovenijo, povzroča težave tudi v prometu. V Ljubljani je zaradi poplavljenega cestišča pri železniškem podvozu še vedno zaprta Zaloška cesta. Zaradi poplav, udorov cestišč in zemeljskih plazov so zaprti tudi nekateri drugi odseki cest po državi.

Pri agenciji za okolje so ob izdaji opozorila o obilnih padavinah, krajevnem neurju in hudourniških poplavah ob 10. uri podali izjavo za javnost. Predstavili so intenzivnost in obseg teh intenzivnih meteoroloških in hidroloških dogodkov.

Kot je uvodoma dejal Brane Gregorčič, smo po dolgem sušnem poletju sredi septembra dočakali prvo jesensko deževje. Na območju Notranjske, od Idrije do Vrhnike, je v le nekaj urah padlo več dežja kot v celotnem poletju. Trenutno se padavine na tem območju še kar pojavljajo, širijo pa se proti jugu in zahodu, zato je tudi tam razglašen rdeči alarm. Kot je še dejal Gregorčič, prihaja do zelo velikih krajevnih razlik med količinami padavin.

Jutri čez dan bodo padavine oslabele in ponehale. Do jutri zvečer bo dež povsod ponehal, nedelja pa bo mirna in sončna z nekaj megle po nižinah, miri Gregorčič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije