DENACIONALIZACIJA

Za beltinski grad se bodo borili do konca

Občini Beltinci grozi, da bo morala tamkajšnji grad vrniti rodbini Zichy. Predlagajo, naj država dediče poplača z obveznicami ali odškodnino.
Fotografija: Bo beltinski grad še naprej deloval pod okriljem občine? FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Bo beltinski grad še naprej deloval pod okriljem občine? FOTO: Oste Bakal

BELTINCI – Počasi, po približno četrt stoletja, se tudi v Pomurju končuje denacionalizacija, ki je državnim uradnikom, sodiščem in ministrstvom povzročila nemalo sivih las. Ko so mnogi menili, da je zadeva že končana, saj so upravne enote po odkritju avstrijsko-nemške finančne in izravnalne pogodbe (FIP) marsikaj zaključile brez vračila, se je vpletlo ustavno sodišče, ki je razveljavilo vse zavrnilne denacionalizacijske sodbe upravnega sodišča, ki so temeljile na FIP. Ta je obveljal tudi v Prekmurju, kjer bo z dediščino Zichyjevih očitno zaključen eden najtežjih in najodmevnejših denacionalizacijskih postopkov, ki bo še posebno prizadel občino Beltinci, eno večjih v Pomurju, ki gotovo slovi po številnih znamenitostih.

Danes je na gradu živahno. FOTO: Oste Bakal
Danes je na gradu živahno. FOTO: Oste Bakal

Mnogi kraj poznajo po beltinski graščini, o kateri se bo v prihodnje spet veliko govorilo in pisalo. Obeta se namreč hud spopad za njeno lastništvo. Kaže namreč, da bosta poleg več kot 1000 hektarjev zemljišča tudi graščina in park dobila nove lastnike, ki živijo v Avstriji in Italiji, izvirajo pa iz družine Zichy.

Vrnjenih tisoč hektarjev gozdov

Pred dnevi je lendavska upravna enota izdala 12 delnih odločb, ki se nanašajo na premoženje beltinske plemiške rodbine Zichy. Dedičem je bilo tako vrnjenih v naravi 673 hektarjev gozdov in zemljišč znotraj gozdnega območja ter po odločbi iz leta 2008 izplačana odškodnina 230.000 evrov za podržavljena zemljišča, kjer poteka avtocesta. Šlo je za okoli deset hektarjev zemljišč na območju dveh katastrskih občin, Male Polane in Nedelice.

Tamkajšnja upravna enota jim je tako že pred začetkom uporabe FIP kot argumenta za zavrnitev zahtev vrnila 360 hektarjev gozdov in kmetijskih zemljišč. FIP je namreč začela uporabljati šele na koncu postopka in na tej podlagi s samo eno odločbo zavrnila vračilo zemljišč v vrednosti okoli 140.000 evrov. O tem bodo morali zdaj znova odločati in zemljišča bodo najbrž vrnili, pravi načelnik UE Lendava Štefan Gjerkeš.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije