ODPRTA KUHNA

Vrhunski mojstri in migranti kuhajo na ulici

Že šestič zapored je vrata na Pogačarjevem trgu v Ljubljani odprla Odprta kuhna. Dobrote priznanih slovenskih restavracij po dostopni ceni, presežki ljudem v stiski.
Fotografija: Nigerijka Sharon Lence in Kolumbijka Nadia Flore sta gostom ponudili izvirne afriške jedi, ki jih ustvarjajo v Skuhni.
Odpri galerijo
Nigerijka Sharon Lence in Kolumbijka Nadia Flore sta gostom ponudili izvirne afriške jedi, ki jih ustvarjajo v Skuhni.

LJUBLJANA – Na ljubljanski tržnici se je v petek trlo ljudi, ki so že nestrpno pričakovali, kakšne kulinarične novosti je letos predstavila Odprta kuhna. Prav nič ne pretiravamo, če zapišemo, da je prireditev postala del mestnega utripa prestolnice.
»Vsako leto smo tukaj, letos z vozički, prejšnja leta pač še samske,« so navdušeno pripovedovale mlade mamice, ki so si privoščile dobrote iz egiptovske kuhinje. »Na novo sezono smo se dobro pripravili in zimo posvetili bogatenju že tako izjemno pestre ponudbe. Pridružilo se nam je več kot 15 novih ponudnikov, načrtujemo pa še več poudarka na predstavitvi domače kulinarike. Bogastvo slovenskih gastronomskih regij me vedno znova osupne in navduši, zato ga želimo z ekipo predstaviti najširši javnosti, domači in tuji. A vsega, kar imamo v načrtu na tem področju, še ne moremo izdati, saj bomo to področje razvijali tudi med sezono,« je dejal Lior Kochavy, ustanovitelj in direktor projekta.
Zakonca Lior in Alma Kochavy sta z zadovoljstvom pospremila odprtje že šeste Odprte kuhne. Fotografije: Igor Mali
Zakonca Lior in Alma Kochavy sta z zadovoljstvom pospremila odprtje že šeste Odprte kuhne. Fotografije: Igor Mali

Svet v malem

»Modro nebo, sonce sije, vsi so nasmejani. Se mi zdi, da so ljudje komaj čakali, da lahko pokukajo iz svojih toplih domov,« zadovoljstva ob množičnem obisku ne more skriti niti Alma Kochavy, vodja projekta. Sama se najbolj veseli obogatitve ponudbe butičnih slaščic in sladoleda.
»Ker Torterija ni slaščičarna, temveč se ukvarjamo s cateringom in izobraževanjem, je Odprta kuhna idealna priložnost, da naše izdelke približamo čim večji množici ljubiteljev slaščic,« je dobre volje tudi Željka Bohar, lastnica Torterije. Hudomušno je dejala, da bodo Ljubljančani ugotovili, da poleg njim najljubše slaščice z borovnicami in skuto ponujajo še vse kaj drugega, vsekakor pa se veseli dejstva, da bodo njihove slaščice lahko poskusili tudi turisti.
Na Odprti kuhni se predstavlja 50 slovenskih gostiln in restavracij. Na fotografiji Mojca Trnovec iz znane Gostilne Mihovec.
Na Odprti kuhni se predstavlja 50 slovenskih gostiln in restavracij. Na fotografiji Mojca Trnovec iz znane Gostilne Mihovec.


Na prvi letošnji Odprti kuhni se je predstavilo osem novih ponudnikov, vsega skupaj pa se predstavlja 50 kakovostnih slovenskih restavracij. »Naše osnovno vodilo ostaja kakovost, zato krepimo tudi sodelovanja z najboljšimi slovenskimi chefi,« poudarja Kochavyjeva. Tako kot prejšnja leta se Odprta kuhna enkrat ne mesec tudi letos predstavlja še v Celju, Kopru, Novi Gorici in na Ptuju. Ker je morda videti, da ekipa Odprte kuhne, približno deset ljudi, pozimi lenari, je Kochavyjeva poudarila, da pozimi opravijo levji delež vseh potrebnih opravil, da lahko zadeva funkcionira. »V sezoni nas konkretno dela vsaj 50 ljudi.«
Poleg pristnih domačih jedi bo tudi letos na voljo kulinarika z vseh koncev sveta. Že v petek so lahko obiskovalci med drugim poizkušali turške in egiptovske specialitete, ki dišijo po eksotičnih začimbah in nas vabijo k raziskovanju novih okusov. Na eni od stojnic je prisotna Skuhna, to je socialna podjetniška ideja, katere cilj je povečati možnost zaposlitve migrantov. Skuhna ponuja avtentično kulinariko Afrike, Azije in Južne Amerike, jedi pa pripravljajo migranti. Dobrote sta tokrat ponujali Sharon Lence iz Nigerije, ki je v Sloveniji šest let in pol, in Kolumbijka Nadia Flore, ki je v Sloveniji dve leti in pol. Priznati moramo, da jima gre slovenščina dobro od rok.
Vsak petek bo mogoče preizkušati kulinarične dobrote.
Vsak petek bo mogoče preizkušati kulinarične dobrote.


Kot je ob odprtju poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, takšni projekti pomagajo pri utrjevanju Slovenije na zemljevidu priljubljenih gastronomskih destinacij in pridobivanju nazivov. »Seveda gre v primeru kulinarične ponudbe tudi za promocijo Slovenije,« se strinja Kochavyjeva. »Pripravljamo lepo nadgradnjo projekta, ki se bo sicer zgodila v kasnejših mesecih, saj se potegujemo za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Imamo ljudi, ki nas v svetu predstavljajo na najboljši možni način, skozi hrano in s pristnimi sestavinami, ki jih imamo.«

Kulinarična demokracija

In v čem se Odprta kuhna razlikuje od podobnih foodmarketov, kot jim rečejo v tujini? »Vemo, da so Azijci mojstri ulične prehrane in da je tam ulična prehrana tisto, kar je bistveno za narod. V zahodnih državah je tako malo drugače. Kar je edinstveno za Odprto kuhno, je to, da se tukaj predstavljajo najboljše restavracije, ne samo restavracije, ampak najboljše restavracije. In tega po svetu ni, denimo da se na foodmarketu predstavlja nekdo, ki kuha na ravni Michelinovih zvezdic. Na Odprti kuhni lahko tudi običajni ljudje za dostopno ceno poskusijo vrhunske krožnike vrhunskih restavracij. Na tak način se chefi približajo ljudem. Janez Bratož iz restavracije JB, vrhunski kuhar, je tukaj, kuha in nagovarja ljudi,« je pojasnila Kochavyjeva. »Gre za kulinarično demokracijo.«
Odprta kuhna bo spomladi in jeseni na Pogačarjevem trgu potekala vsak petek ob lepem vremenu od 10. do 21. ure, poleti pa bo okusno druženje trajalo še nekoliko dlje, in sicer do 22. ure. »Ob koncu vsakega dogodka bomo tudi letos zbrali preostalo hrano in jo s pomočjo Slovenske filantropije podarili ljudem v stiski,« je sklenila Alma Kochavy. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije