REALNA GROŽNJA

Vojna se seli v vesolje? To trdijo Američani, tak pa je odgovor Rusije

Tako Rusija kot ZDA imata ogromne jedrske zaloge in napredne vesoljske programe.
Fotografija: FOTO: Joe Skipper Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Joe Skipper Reuters

Ameriški viri namigujejo, da Rusija razvija vesoljsko protisatelitsko jedrsko orožje, kar sta ruski minister Sergej Šojgu in predsednik Vladimir Putin odločno zanikala.

Kaj trdijo ZDA?

Združene države verjamejo, da Rusija razvija vesoljsko protisatelitsko jedrsko orožje, katerega detonacija bi lahko zmotila vse, od vojaških komunikacij do telefonskih storitev, trdi neimenovan ameriški vir. Isti vir je dejal, da bo sistem vključeval jedrsko eksplozivno napravo, nameščeno v orbiti. Poročila o morebitnem razvoju takega orožja v Rusiji so se pojavila po tem, ko je obveščevalni odbor predstavniškega doma pod vodstvom republikancev februarja objavil izjavo, v kateri je opozoril na »resno grožnjo nacionalni varnosti«.

Pogodba o vesolju iz leta 1967 sicer podpisnicam, vključno z Rusijo in ZDA, prepoveduje namestitev »kakršnih koli predmetov z jedrskim orožjem ali katero koli drugo vrsto orožja za množično uničevanje v Zemljino orbito«, Washington meni, da ga Moskva krši.

New York Times je februarja poročal, da so ameriške obveščevalne agencije v zadnjih tednih opozorile, da Rusija morda načrtuje še eno tajno izstrelitev vojaškega satelita in da je ključno vprašanje, ali bo ta uporabljen za dejanski prenos jedrskega orožja v vesolje.

Bloomberg pa je poročal, da bi lahko Rusija že letos v vesolje namestila jedrsko orožje ali lažno bojno glavo. Sklicuje se na neimenovane vire, ki trdijo, da ZDA verjamejo, da Rusija ne namerava detonirati naprave, vendar obstaja nevarnost nenamerne eksplozije, ki bi lahko onesposobila več satelitov.

Kaj pravi Moskva?

»Naše stališče je jasno in pregledno: vedno smo bili kategorično proti in zdaj smo proti namestitvi jedrskega orožja v vesolju,« je Putin povedal Sergeju Šojguju, svojemu obrambnemu ministru, na televizijskem srečanju v Kremlju. »Pozivamo ne samo k spoštovanju vseh dogovorov, ki obstajajo na tem področju, ampak smo že večkrat tudi ponudili njihovo krepitev,« je še dejal Putin. Dodal je, da se dejavnosti Rusije v vesolju ne razlikujejo od dejavnosti drugih držav, vključno z ZDA.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije