Vlada načrtuje širše testiranje: trkali bodo na vrata in jemali brise

V Sloveniji so tudi testi, s katerimi preverijo, ali ste bolezen že preboleli, ampak ne bodo namenjeni vsem. 
Fotografija: Testirali bodo na domu. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Testirali bodo na domu. FOTO: Jure Eržen

V pripravi sta širše testiranje in raziskava, s katero želijo dobiti širšo sliko, kako je virus razširjen v Sloveniji. Miroslav Petrovec, član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje ter predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je povedal, da bodo testirali reprezentativen vzorec naključnih ljudi, da bodo dobili ustrezne podatke. Ugotovitve bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov.
 
 »Ljudi bomo obiskali na domu, jih anketirali o zdravstvenem stanju, odvzeli bris in kri, če se bodo strinjali. Glede na to, da moramo sproščanje sprejetih ukrepov in odločitve o zagonu gospodarstva sprejemati na verodostojnih in potrjenih podatkih, bomo le-te pridobili s testiranjem reprezentativnega vzorca prebivalcev Slovenije,« je povedal Petrovec in dodal, da bodo analizirali od 1.000 do 1.500 oseb. Zajeli bodo tako otroke kot odrasle v vsej regiji.

»Radi bi prekinili špekulacije o velikem številu okuženih, ki naj bi preživeli okužbo brez simptomov.« Povedal je, da podobne raziskave opravljajo v Nemčiji, Avstriji in na Islandiji. »V slovenski raziskavi bomo gledali tudi, ali so v tej populaciji tudi ljudje, ki so v teh dveh mesecih okužbo že preboleli. V krvi bomo iskali protitelesa. Vse državljane, ki bodo povabljeni k sodelovanju, pozivam, naj se odzovejo temu povabilu.«


Pravi, da je Slovenija med prvimi državami v Evropi, ki bo imela zanesljive podatke. Izvidi pa bi lahko bili na voljo že kmalu pred prvomajskimi prazniki. 

Testi za protitelesa že na voljo

Povedal je še, da so testi za dokazovanje protiteles že na voljo, a so v ekstremno omejeni količini. »Tak test nam lahko pove samo to, da smo se s tem virusom že srečali, ali pa, da smo bolezen preboleli. Kakšna je imunost na ta virus, pa ne moremo vedeti. Zanesljivo nam lahko razkrije vse, ki so zboleli, a jim v času akutnega stanja te bolezni niso potrdili.«

In koga bodo testirali? Vzorec bosta pripravila Fakulteta za družbene vede in statistični urad. Anketa bo potekala po vsej Sloveniji od Goričkega do Pirana. 
 

Najnovejše o koronavirusu in napovedi sproščanja ukrepov v Sloveniji preberite tukaj

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije