ARBITRAŽA

Vlada bo odločala o tožbi Hrvaške zaradi arbitraže

Molk Evropske komisije Mira Cerarja izredno skrbi.
Fotografija: Vlada bo odločitev sprejela že v četrtek. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Vlada bo odločitev sprejela že v četrtek. FOTO: S. N.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je danes povedal, da bo vlada v četrtek sprejela odločitev o tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU v Luksemburgu zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe. Kot je dodal, je koalicija o tem enotna, v sredo pa bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil o vložitvi tožbe. Ob tem je izrazil razočaranje nad ravnanjem Bruslja, od koder so danes sporočili, da Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški in da naj državi poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati.

Evropska komisija ne izvršuje svoje dolžnosti

»Molk Evropske komisije me zelo skrbi, na ta način komisija ne izvršuje svoje dolžnosti, saj je varuhinja pogodb. To je zelo nevaren precedens za prihodnost EU. To niso enostavne zadeve, zadevajo tudi območje schengena,« je poudaril Cerar na novinarski konferenci.

Cerar je povedal, da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija in da bo vlada odločitev sprejela že v četrtek, vložitev tožbe pa bo nato le še stvar izvedbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije