V LUČI ENERGETSKE KRIZE IN DRAGINJE

Velik primanjkljaj, a minister Boštjančič poudarja, da veliko denarja namenjajo za blažitev krize (VIDEO)

Vlada je potrdila proračuna za prihodnji dve leti.
Fotografija: Finančni minister Klemen Boštjančič. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Finančni minister Klemen Boštjančič. FOTO: Youtube, posnetek zaslona

Proračuna za prihodnji dve leti, ki ju je danes potrdila vlada, bosta močno v znamenju pocovidnega obdobja ter poglabljanja energetske krize. Finančni minister Klemen Boštjančič je zagotovil, da si bo vlada kljub zahtevnim okoliščinam prizadevala za blaginjo državljanov ter ustrezne ukrepe za okrevanje gospodarstva.

Za leto 2023 je državni zbor proračun sprejel že novembra lani, danes pa je vlada sprejela predlog njegovih popravkov. Hkrati je sprejela tudi predlog proračuna za leto 2024, predlog zakona o njunem izvrševanju in preostale dokumente, potrebne za nemoteno izvrševanje proračuna. Vse skupaj mora najpozneje do sobote poslati v obravnavo in potrditev v državni zbor.

2023 v znamenju financiranja ukrepov za blažitev posledic epidemije 

»Leto 2023 bo zaznamovano s financiranjem ukrepov za blažitev posledic epidemije covida 19, zagotavljati pa bo treba tudi ustrezen obseg sredstev za draginjske ukrepe,« je po seji vlade povedal Boštjančič. Vlada je zato začrtala pravila o namenski porabi teh sredstev, in sicer jih ne bo mogoče porabiti za nič drugega, kot za tiste ukrepe, ki jih bo sprejel državni zbor z interventnimi zakoni.

Za leto 2023 je v državnem proračunu predvidenih 13,4 milijarde evrov prihodkov, odhodki pa naj bi znašali 16,7 milijarde evrov. Primanjkljaj bo tako znašal 3,3 milijarde evrov oziroma 5,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Leto pozneje naj bi se prihodki povzpeli na 13,8 milijarde evrov, odhodki pa naj bi se zmanjšali na 15,5 milijarde evrov. Primanjkljaj naj bi se tako oblikoval pri 1,7 milijarde evrov, kar pomeni 2,6 odstotka BDP.

Velik primanjkljaj, a veliko sredstev za blažitev krize

Minister je priznal, da je načrtovani primanjkljaj velik, a kot je poudaril, je vlada predvidela zelo veliko sredstev za blažitev energetske in draginjske krize. Pomembno se mu sicer zdi, da bo primanjkljaj leta 2024 precej manjši kot prihodnje leto.

Predlog obeh proračunov na poti v državni zbor spremlja tudi predlog zakona o njunem izvrševanju. V njem je med drugim zapisana povprečnina za občine, ki se bo za obe leti zvišala za 22 evrov na 667 evrov na prebivalca. To se zdi občinam bistveno premalo, toda Boštjančič je danes zagotovil, da je višina povprečnine skladna z zakonsko osnovo in vključuje tudi predvideno zvišanje plač javnih uslužbencev, če bo dosežen dogovor s sindikati.

Določeni so tudi zneski za izplačilo letnega dodatka upokojencem za leto 2023, in sicer bodo za pet evrov višji kot letos, gibali se bodo od 145 do 455 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije