OSUPLJIVO

VIDEO: Redek vpogled v Postojnsko jamo, preživelo 21 mladičev

Postavljen je nov mejnik. 
Fotografija: Človeške ribice so že toliko zrasle, da jih zdaj čaka selitev v nove akvarije. FOTO: Postojnska jama
Odpri galerijo
Človeške ribice so že toliko zrasle, da jih zdaj čaka selitev v nove akvarije. FOTO: Postojnska jama

POSTOJNA – »Prvič po treh letih od izleganja ponujamo vpogled v laboratorij Postojnske jame, kjer živi 21 mladičkov človeških ribic. Po mnenju mednarodnih znanstvenikov ta laboratorij postavlja nove mejnike pri vzpostavljanju optimalnih umetnih pogojev za uspešno gojenje proteusov. Oglejte si poseben dogodek: selitev dveh mladičkov v nov, večji akvarij,« so zapisali pri Postojnski jami. V Postojnski jami se je pred tremi leti izleglo 22 mladičev človeške ribice, ki bodo po napovedih kmalu na ogled tudi obiskovalcem, vendar pod strogo določenimi pogoji. Preživelo je 21 mladičev.

»Bali smo se, kako bodo sprejemale hrano, kakšna bo njihova 'socializacija'. Globoko v podzemlju, daleč od oči javnosti, so številne skrbi terjale neprestano pripravljenost ne glede na čas v dnevu. Ena napaka bi lahko pomenila izgubo vseh 22 dragocenih zmajčkov,« so zapisali. Poginila je sicer le ena ličinka, ostale so preživele.

Znanstveniki po njihovih navedbah niso navdušeni le nad izredno visoko stopnjo preživetja embrijev, ampak tudi nad hitrim razvojem. Mladiči so namreč že tako veliki, da jim posode, v katerih so od izleganja, kmalu ne bodo več zadostovale. Ob izleganju so namreč merili le 1,7 centimetra, sedaj jih imajo že 12.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije