IZLET

Včasih Črna, danes Ptujska Gora

Ptujskogorska cerkev je ena najlepših gotskih cerkva pri nas; kraj ne privablja le romarjev, tudi izletnike, pohodnike in kolesarje.
Fotografija: Bazilika Marije Zavetnice s plaščem FOTO: Goran Rovan
Odpri galerijo
Bazilika Marije Zavetnice s plaščem FOTO: Goran Rovan

Ptujska Gora je gručasto naselje ob cesti Ptuj–Majšperk, z jedrom okoli trga in veličastne gotske cerkve, ki je na vrhu 352 m visokega griča in je vidna že od daleč. To je ena najlepših gotskih cerkva na Slovenskem in privablja številne romarje, turiste in naključne obiskovalce. Leta 2010, ob 600. obletnici posvetitve cerkve, je bila razglašena za baziliko Marije Zavetnice s plaščem.
V zgodovini je imela Ptujska Gora več imen: staro ljudsko ime je bilo Črna Gora, v nemščini se je imenovala Maria Neustift, v starih dokumentih pa je navedeno latinsko ime Mons gratiarum (Gora milosti).

Vas Ptujska Gora se je razvila na ravnici pod cerkvijo, pred katero je velik tržni prostor. Leta 1447 je naselje postalo trg z lastnim nižjim sodstvom in s tržnimi pravicami. Tu so bili letni sejmi in tedenski tržni dnevi, s katerimi je Ptujska Gora tekmovala s Ptujem. Začasno je bil tu tudi sedež deželskega sodišča. To dokazuje tudi sramotilni steber – pranger, h kateremu so nekdaj privezovali obsojene prestopnike ter jih izpostavili javnemu posmehu in drugim v opomin. Današnji steber, ki stoji na trgu in na katerem je vklesana letnica 1855, je le kopija izvirnika iz 15. stoletja.

Ptujska Gora je tudi priljubljena točka za pohodnike in kolesarje, in sicer predvsem zaradi lepega pogleda na Dravsko polje in Haloze, od tod pa vodijo tudi nekatere pohodniške poti. S Ptujske Gore je čudovit pogled na vse strani: od Boča do Pohorja, čez Maribor do vrhov nad Gradcem v Avstriji, na bližnji Ptuj in Slovenske gorice ter proti jugu po strmih, valovitih Halozah čez hrvaško mejo. Na Ptujsko Goro pride približno 60.000 obiskovalcev na leto.


Zgodovina Ptujske Gore sega daleč v srednji vek. O preteklosti tega milostnega romarskega kraja so manj zgovorne pisane listine, zato pa veliko bolj arhitektura in cerkvena oprema. Ljudska govorica je ohranila legendo, ki pravi, da je na Vurberku živel bogat grof, ki je imel le enega otroka, slepo hčerko. Žalostni starši so prosili Marijo za pomoč. Tudi deklica sama se je rada obračala v molitvi k Mariji, naj ji izprosi vid. Ko so nekoč vsi v družini goreče skupaj molili k Mariji, je slepa deklica pred seboj zagledala luč. Odprla je oči in spregledala. Prosila je starše, naj jo zapeljejo na kraj, kjer je zagledala svetlobo. Prišli so na goro, kjer je takrat stal križ. Deklica je pokazala kraj in rekla, da je na tem mestu videla luč. Hvaležni oče se je odločil, da bo tam postavil veliko cerkev. Tako sta nastala ptujskogorska cerkev in z njo romarski kraj.

Danes ni več dovolj, da turistu ponudimo samo prospekt, saj pričakuje več. Zaradi tega je TD Ptujska Gora julija 2004 na trgu Ptujske Gore odprlo informacijsko pisarno, v kateri dobijo informacije o kraju, cerkvi in drugih znamenitostih, kolesarskih poteh, nastanitvah in gostinski ponudbi v ožjem in širšem okolju. Prav tako prodajajo spominke, razglednice, turistične vodnike, kolesarske karte, vstopnice za prireditve in druge stvari, namenjene turistom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije