VROČI RAZPLET VOLITEV 2022

Volitve 2022 dan potem: Kmalu pogovori o koaliciji, Janša in Tonin nista vabljena

Veliki zmagovalec volilne tekme je Robert Golob (Svoboda), ki je zbral več kot tretjino glasov. Obeta se levosredinska koalicija dveh ali treh strank, ki bo Golobu zagotovila udobno vladanje. Odziv Svobode: gre za praznik demokracije. Janša obžaluje, da se koalicijski partnerji niso povezali.
Fotografija: Torta v Golobovem štabu. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Torta v Golobovem štabu. FOTO: Črt Piksi

Objavljamo rezultate volitev 2022 (graf se posodablja samodejno):

Nova sestava Državnega zbora:


(poimenski seznam novih poslancev objavljamo v ločenem članku)

Volilna udeležba:

Golob: »Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan«

Robert Golob v nagovoru prek videopovezave. 
Robert Golob v nagovoru prek videopovezave. 
Roberta Goloba v štabu v Ljubljani ni bilo, ker ima covid. Zbrane je nagovoril prek videopovezave: 

»Rad bi izrazil občudovanje vseh, ki ste prišli na volitve. Take udeležbe nismo beležili 20 let in to pove vse. Ljudje res hočejo spremembe in zaupajo v nas, da te spremembe lahko prinesemo. In ne pozabiti: iz zaupanja prihajajo pričakovanja in odgovornost. Danes ljudje plešejo, čakam, da boste vi začeli plesati, ampak jutri se začne nov dan in bomo začeli začeli trdo delati, da upravičimo zaupanje. To je naša zaveza vsem našim ljudem, ki so nas podprli. Svoboda! Nimam več kaj dodati, gremo plesat!«

Kasneje je Golob zbranim v štabu povedal še: »Zdaj lahko ugotovimo, da je naš cilj, zmaga na volitvah, dosežen. Čestitke vsem! Čestitke ne samo kandidatom, čestitke vsem, ki ste pomagali na terenu, v štabu, pri delu z ljudmi. V ekipi in predanem kolektivu je prava moč in kolektiv lahko doseže velike cilje. Danes se uresničujejo sanje, ne samo nas, ampak velikega dela Slovenije. Imamo opravka z eno večjih volilnih udeležb v zgodovini Slovenije in to daje našemu mandatu posebno težo. Poanta je, da ogromno število Slovencev zaupa, da bomo mandat izpolnili. Hvaležni moramo biti civilni družbi, ki je pomagala, da je toliko Slovenk in Slovencev prišlo na volitve. Brez tako borbene, srčne, tudi nepopustljive civilne družbe najverjetneje Slovenija svobode ne bi videla. Zato moj velik, globok poklon borkam in borcem civilne družbe. Vi ste tisti, ki ste zaslužni za to, da bo jutri v Slovenijo prišla svoboda.«

Takole se je Golob poklonil borkam in borcem civilne družbe:

Poklon Roberta Goloba prek videopovezave borkam in borcem civilne družbe. 
Poklon Roberta Goloba prek videopovezave borkam in borcem civilne družbe. 

Janša: Rezultat bi bil drugačen, če bi stranke koalicije nastopile skupaj

»Rezultati so takšni, kot so. Čestitamo relativnemu zmagovalcu. Razmerja so bolj tesna, kot se je prikazovalo. Žal mi je, da vse stranke, ki so sodelovale s koalicijo, niso nastopile skupaj. V tem primeru bi bil rezultat drugačen. Pozdravljamo veliko volilno udeležbo. Pred novo vlado so številni izzivi, a so bili v tem mandatu postavljeni trdni temelji; lahko se bo izogibati čerem, ki so znane. SDS je bila pred dilemo, ko je prejšnja koalicija istomislečih vrgla puško v koruzo in odstopila, ali iti v predčasne volitve, na katerih bi verjetno zmagala: ali pa se žrtvuje, poveže in sestavi koalicijo.

Janez Janša je čestital Golobu. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Janez Janša je čestital Golobu. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Bili smo trd boj (zoper covid), a ti rezultati niso bili priznani v slovenskih medijih. Kar se tiče rezultata SDS smo izenačili najboljši rezultat stranke v zgodovini. Povečali smo število volilnih glasov in zmagali v številnih okrajih, kjer doslej še nikoli nismo. Zahvala vsem, ki so za te rezultate garali. Vedno smo pripravljeni sodelovati za skupno dobro Slovenije. Nikoli ne bomo ravnali tako kot je ravnala opozicija v zadnjih dveh letih, ko smo se borili z epidemijo, in doživeli vse drugo kot podporo in sodelovanje. Volitve jemljem kot naveličanost državljanov nad dosedanjo opozicijo, saj so jo pometli iz parlamenta.«

Spremljamo aktualno dogajanje

00.15 Volilna ekipa spletnih Slovenskih novic zaključuje delo. Bodite spet z nami ob 7.00, ko bomo objavili zanimive podrobnosti iz zakulisja večernega povolilnega dogajanja. Hvala, ker ste bili z nami!

00.13 Po polnoči novo presenečenje: SDS je izgubil še en mandat, ki je šel Golobu. Svoboda ima tako 41 poslancev, SDS 27, NSi 8, SD 7 in Levica 5. Novica je verjetno močno pokvarila spanec enemu od Janševih kandidatov, ki je ostal brez poslanskega sedeža.

23.41 DVK je preštel že več kot 99 % glasovnic. Golob je medtem napovedal, da se bodo prvi pogovori o koaliciji zgodili že v prihodnjih dneh; SDS in NSi pa nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. V NSi so z volilnim rezultatom sicer zelo zadovoljni. »Na olimpijskih igrah smo osvojili želeno medaljo,« je dejal predsednik stranke Matej Tonin. Pričakuje, da bodo v novem sklicu DZ opozicijska stranka, v tem primeru pa ne bodo delovali razdiralno in nasprotnikom ne bodo metali polen pod noge.

23.34 Pripadniki petkovega protestniškega gibanja in civilne iniciative Glas ljudstva, ki so se po zaprtju volišč zbrali na Trgu republike, od relativne zmagovalke volitev Gibanje Svoboda pričakujejo sestavo raznovrstne levosredinske koalicije. Upajo, da bodo stranke upoštevale 138 zahtev, ki jim jih je v predvolilnem času predala civilna družba. Aktivistka petkovega protestniškega gibanja Tea Jarc je za STA izrazila navdušenje nad visoko volilno udeležbo, ki je prinesla konec koalicije Janeza Janše. »Vsi rezultati kažejo, da se bomo lahko podali v bolj svetlo, bolj optimistično prihodnost,« je dejala.

23.15 Gospodarstveniki vseh stanovskih združenj si po volitvah želijo predvsem čimprejšnjega oblikovanja vlade, ki bo imela trdno večino v DZ, znala preseči delitve na leve in desne in bo delala v dobro slovenskega gospodarstva. »Pot do bogate države in blaginje vodi skozi spodbudno poslovno okolje, v katerem ljudje lahko veliko zaposlujejo in ustvarjajo. Za solidarnost in socialno državo namreč največ naredijo prav gospodarski razvoj in investicije, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, ta pa prinašajo prihodke za zdravstvo, pokojnine in socialno varnost nasploh,« je po volitvah za STA poudarila izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič.

23.05 Predstavniki sindikalnih central ocenjujejo, da so volivci na današnjih državnozborskih volitvah zavrnili smer, v katero je Slovenijo peljala dosedanja vlada premierja Janeza Janše. Želijo si obnovitve socialnega dialoga in sklenitve socialnega sporazuma. »Prvi korak nove koalicije bi morala biti ponovna vzpostavitev Ekonomsko-socialnega sveta in socialnega dialoga, v okviru katerega bi bilo treba usklajevati bodoče ukrepe,« je prepričan predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek.

22.44 V zdravniških vrstah od nove vlade pričakujejo prioritetno reševanje težav v zdravstvu. Tako v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides kot Zdravniški zbornici Slovenije med drugim pričakujejo ureditev ustreznega nagrajevanja zdravnikov. »Opozarjamo, da slovensko zdravstvo kliče po celoviti reformi, in ne parcialnih rešitvah, ki smo jih lahko spremljali tekom predvolilnih obljub, ki so se že večkrat izkazale kot neučinkovite, začenši s plačno reformo, ki bo nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu približala ureditvam učinkovitih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskih držav, z nalogo v javnem zdravstvenem sistemu obdržati zdravnike, brez katerih zdravstvo ne obstaja.«

22.40 Odzivi poražencev tokratnih volitev, ki so ostali pred vrati parlamenta: 

  • Marjan Šarec je v izjavi čestital zmagovalcu volitev. »Gre za veličastno zmago, gre za novo obdobje v slovenski zgodovini, kajti vlada, ki smo jo gledali dve leti, ki je uničevala Slovenijo, se bo končno poslovila,« je povedal. Šarec slabši rezultat kot pred štirimi leti pripisuje prelivanju glasov na liberalnem polju in mobilizacijskemu momentu novega obraza.
  •  »Dali smo vse od sebe,« je ob rezultatu dejala vidno razočarana Alenka Bratušek. Bratuškova je poudarila, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot: na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic. »In kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj to tudi uspelo, zato čestitke zmagovalcem,« je dejala ter čestitala Gibanju Svoboda.
  • Aleksandra Pivec je zadovoljna z rezultatom glede na to, da stranka obstaja komaj dobro leto. V stranki se zavezujejo, da bodo še naprej glasni zastopniki slovenskega kmetijskega prostora in kmeta, prav tako upokojencev in delavcev.
  • Naša prihodnost in Dobra država (Ivan Gale in Smiljan Mekicar) sta z rezultatom razmeroma zadovoljna in pravita, da bodo z uresničevanjem svojega programa nadaljevali. »Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge,« je dejal Gale.
  • Predsednik Desusa Ljubo Jasnič na podlagi rezultatov vzporednih volitev ugotavlja, da so največji poraženci upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. Desus je bil vse od leta 1996 parlamentarna stranka.

22.30 Zdaj se je oglasil tudi dosedanji premier Janez Janša: »Rezultati so takšni, kot so. Čestitamo relativnemu zmagovalcu. Razmerja so bolj tesna, kot se je prikazovalo. Žal mi je, da vse stranke, ki so sodelovale s koalicijo, niso nastopile skupaj. V tem primeru bi bil rezultat drugačen.« (Celotno izjavo si preberite zgoraj.)

22.25 Evropska ljudska stranka (EPP) je izrazila zaskrbljenost zaradi morebitnega ruskega vmešavanja v volitve v Sloveniji. Kot so še zapisali na twitterju, je to »očitno posledica trdne in nedvoumne podpore Slovenije Ukrajini«. Kaj več dokazov niso predstavili. Omenjeni tvit EPP je poobjavil tudi slovenski premier in prvak SDS Janez Janša.

22.00 Presenečenje iz DVK: po tem, ko je kazalo, da je Levica iz parlamenta, so očitno začeli prihajati glasovi iz urbanih središč, ki so Luko Mesca spet pripeljali v parlament. Zdaj imamo po 81 % preštetih glasov tako pet parlamentarnih strank. Koordinator Levice Mesec bo po slabem rezultatu na državnozborskih volitvah svetu stranke ponudil svoj odstop. V ponedeljek bo odstop ponudil celoten izvršni odbor, je napovedal. Je pa še enkrat pozdravil splošen rezultat volitev, »ker je madžarski eksperiment v Sloveniji končan«.

21.50 Naš paparac je v štabu Gibanja Svoboda opazil več znanih Slovencev: lepotico Tino Gaber, Zorana in Jureta Jankovića, pevca Wernerja in blogerja Ronija Koriša. Medtem smo v objektiv kamere ujeli tudi Jonasa Žnidaršiča (SD), ki še ne ve, ali mu je uspelo priti med poslance.

Jonas Žnidaršič. FOTO: Delo, S. N
Jonas Žnidaršič. FOTO: Delo, S. N

21.42 Analiza glasovanja volivcev na vzporednih volitvah po izobrazbi kaže, da je več volivcev z višjo ali visokošolsko izobrazbo glasovalo za Goloba (37,9 %) kot za Janšo (15,7 %). Janša se je sicer za zdaj oglasil samo prek twitterja, kjer se je zahvalil za podporo volivcev. SDS bo več komentirala, ko bodo glasovnice preštete, je povedal vodja poslanske skupine Krivec.

21:26 DVK je preštel že 56 % glasovnic. Rezultate si oglejte v infografiki zgoraj, ki se posodablja v živo.

21.02 Prvi predsednik Milan Kučan je pričakoval, da bo politika Janeza Janše na volilno nedeljo poražena. Rezultat je referendum zoper to politiko: »Ta politika je poražena. To je upanje na boljše, bolj normalno življenje v državi. Razlogov (za poraz KUL) je več, ljudje so glasovali za tistega, ki je bil zagotovilo, da bo do sprememb prišlo. /.../ Upam, da bo toliko poslancev skupaj z ostalimi v koaliciji veliko bolj odgovorno opravljalo svojo dolžnost, da bodo odgovarjali svojim volivcem in da bodo odgovarjali za obljube, ki so jih dali. Pričakujem zelo visoko stopnjo odgovornosti, osebne integritete in etike.« 

Stranka SD po mnenju Kučana ni dosegla slabega rezultata, bi pa po njegovem lahko prejela več glasov, če bi volitve potekale v drugačnih okoliščinah. Glede oblikovanja bodoče koalicije je ocenil, da je ta dana sama po sebi, v njej naj bi sodelovali vsi, ki niso soustvarjali politike dosedanje vlade. Bodočemu premierju pa je zaželel, da bi zmogel težko nalogo, ki so mu jo volivci naložili. Na vprašanje o očitkih, da naj bi bile volitve neregularne, vanje naj bi se vmešavali celo Rusi, pa je Kučan odgovoril: »Za zmagovalca ni nobene ovire, za poražence pa je zmeraj veliko izgovorov.«

20.45 Šokantni podatki po prešteti petini glasovnic: trenutno so v parlamentu samo štiri stranke. Levica je izpadla. POS pa hodi po robu, a je trenutno izven DZ.

20.25 DVK je začel pošiljati prve delne rezultate štetja glasovnic. Prešteli so jih 13 %. Razlike v primerjavi z vzporednimi volitvami niso velike, je pa po štetju DVK za zdaj v državnem zboru tudi gibanje Povežimo Slovenijo s 4,05 % glasov.

20.14 Analitik Andraž Zorko ocenjuje, da zmaga Svobode spominja na projekt SMC iz 2014. Gre za vnovični eksperiment volivcev. Pred Golobom je zahtevna naloga upravičiti zaupanje. Gospodarstvenik in šef Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik ocenjuje hud poraz Levice (ki je rezultat prepolovila): nacionalizacija in davki so zbujali strah. Tudi analitik Peter Merše pravi, da ima Golob dovolj poslancev, če v vlado vzame samo SD. Najverjetnejša koalicija je GS+SD in če lahko sestavi vlado brez Levice, te ne bo vabil vanjo.

20.10 Nika Kovač: »V Inštitutu 8. marec smo najbolj veseli za 4000 prostovoljcev, ki so delali na terenu, in dobro volilno udeležbo. Ocenjujemo, da rezultat ni presenečenje: ljudje so solidarni in glasujejo za skupnost, oddali so glas za drugačno Slovenijo. Pričakovanja (od Gibanja Svoboda) so visoka. V Sloveniji obstaja konsenz glede javnega zdravstva in javnega šolstva, varovanja okolja, človekovih pravic – vse to pričakujemo od nove vlade. Drugače pa imamo moč ljudje in bomo družbo potiskali v pravo smer.«

20.04 Ljubo Jasnič (Desus) napovedal odstop. Desusu se ni uspelo uvrstiti v DZ.

20.00 Pred DZ so se začeli zbirati petkovi kolesarji, ki proslavljajo zmago.

Petkovi protestniški kolesarji slavijo na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Petkovi protestniški kolesarji slavijo na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

19:34 V štab Svobode je prišel ljubljanski župan Zoran Janković.

19.30 Zbrane je nagovoril Robert Golob: »Take udeležbe nismo beležili 20 let in to pove vse. Ljudje res hočejo spremembe in zaupajo v nas, da te spremembe lahko prinesemo. In ne pozabiti: iz zaupanja prihajajo pričakovanja in odgovornost. Danes ljudje plešejo, čakam, da boste vi začeli plesati, ampak jutri se začne nov dan in bomo začeli začeli trdo delati, da upravičimo zaupanje.«

Zoran Janković v štabu Svobode. FOTO: Delo, S. N.
Zoran Janković v štabu Svobode. FOTO: Delo, S. N.

19.15 Alenka Bratušek (SAB): »Hvala vsakemu, ki je SAB-u namenil svoj glas. Borili smo se za to, da je Slovenijo treba postaviti na pravo pot: demokracije, svobode, človekovih pravic. Čestitke zmagovalcem, Gibanju Svoboda. Treba je počakati na rezultate DVK.«

19:11 Zdravko Počivalšek (POS): »Treba bo počakati do končnih rezultatov. Verjamem, da bo POS del parlamenta.«

19.10 Luka Mesec (Levica): »Pozdravljam volilni rezultat, ki kaže, da Slovenija ne gre po poti Madžarske in ostaja svobodna družba. Naš rezultat je slab, prepolovljen, pod pričakovanji. Počakali bomo na uradne rezultate.«

19.10 Tanja Fajon (SD): »Zahvaljujem se za vsak glas za spremembe in za SD. Smo veseli in čestitamo zmagovalcu Robertu Golobu. Dosegli smo skupen cilj. Vrnili bomo zaupanje ljudem. Dali smo vse od sebe in se za vsak glas zahvaljujem.«

19.02 Prvi odziv podpredsednice Svobode Klakočar Zupančič: »Rezultat je presenečenje, rezultat je praznik demokracije za vse ljudi, ki si želijo spoštovanja in spoštovanja človekovih pravic. Ljudje so povedali željo: da država postane socialna, pravična, zelena ... za to se zavzemamo v Gibanju Svoboda in to je razlog, da so nam ljudje zaupali glasove. /.../ Zahvaljujem se vsem, ki so glasovali za nas.«

V Cvetličarni, kjer ima štab Golobovo Gibanje Svoboda, je dobro vzdušje. Med prisotnimi sta obe podpredsednici stranke Urška Klakočar Zupančič in Marta Kos. Opazili smo tudi poslanko Janjo Sluga, kandidatko za poslanko Mojco Pašek Šetinc in humanitarko Failo Pašić Bišić.

Vzdušje v štabu Svobode. FOTO: Delo, S. N.
Vzdušje v štabu Svobode. FOTO: Delo, S. N.

Janja Sluga:

19.02 Aleš Hojs (SDS): »Čestitamo relativnemu zmagovalcu. Počakali bomo na uradne rezultate. Vzporedni rezultati so lahko neverodostojni. Potrebno je povedati, da je bil volilni spopad težak, zoper SDS smo imeli vse mainstream medije. Ne glede na to smo oddelali tisto, kar so volivci od nas pričakovali.«

19.00 Po rezultatih vzporednih volitev Mediane je veliki zmagovalec volitev Robert Golob.

Takole so na vzporednih volitvah izmerili pri Mediani:

  • Svoboda 35,8 % (42 sedežev)
  • SDS 22,5 % (26 sedežev)
  • NSi 6,8 % (8 sedežev)
  • SD 6,6 % (7 sedežev)
  • Levica 4,4 % (5 sedežev)
    _________________
    Zunaj parlamenta:
  • LMŠ 3,8 %
  • POS 3,2 %
  • SAB 3 %
  • Naša dežela 1,9 %
  • SNS 1,5 %
  • Desus 0,6 %

18.28 Nova afera: na enem od volišč je zmanjkalo glasovnic: Na volišču Senožeti v občini Dol pri Ljubljani je zmanjkalo glasovnic, kar je spravilo v nejevoljo krajane, ki so želeli oddati svoj glas. Volilne glasovnice bodo naknadno pripeljali na omenjeno volišče, je napovedala DVK. Preberite več.

17.43 Do 16. ure je glasovalo kar 49,3 odstotka volilnih upravičencev oz. 836.081 ljudi. Največ jih je glasovalo v volilni enoti Kranj, in sicer 51,90 odstotka, najmanj pa v volilni enoti Maribor, kjer je do 16. ure glasovalo 46,6 odstotka volivcev. Na volitvah leta 2018 je do te ure glasovalo 34,32 odstotka vseh upravičencev.

17.03 Državnozborske volitve v Sloveniji bodo v medijskem središču spremljali številni tuji mediji, akreditiranih je več kot 260 predstavnikov medijev, ki med drugim prihajajo tudi iz Kitajske. Ko bodo znani rezultati, se bodo v Cankarjevem domu zbrali tudi predstavniki strank, ki so zbrale največ glasov, pred tem bodo rezultate spremljali v svojih volilnih štabih. Kot smo izvedeli, bo stranka SDS na rezultate čakala na sedežu stranke na Trstenjakovi, predstavniki Gibanja Svoboda bodo v Cvetličarni, brez Roberta Goloba, ki zaradi okužbe s koronavirusom ostaja v izolaciji. Stranka LMŠ ima štab v hotelu Slon, SAB v gostišču Pod lipo, SD na sedežu stranke na Levstikovi ulici, Levica pa v Pritličju.

16.23 Skupina gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije je danes prišla na sedež Državne volilne komisije (DVK), so za STA potrdili na DVK. Med njimi je bil Ladislav Troha, za katerega so izvedeli, da je okužen s koronavirusom. Ker se niso odzvali na pozive direktorja službe DVK Dušana Vučka, naj odidejo, ker ovirajo delo službe, so poklicali policijo. Peterica moških je mimo varnostnika danes prišla v prostore DVK, pri čemer je Troha povedal, da je v imenu civilne družbe prišel nadzirat delo komisijo in spremljat njeno sejo. Direktor službe DVK naj bi Trohi povedal, da je danes tam samo služba DVK in da DVK danes ne zaseda. Ob tem je Troho prosil, naj se odstrani, ker ovira delo službe DVK, je dogajanje za STA opisala predstavnica DVK za odnose z javnostmi Tina Hrastnik. Potem ko je Troha naznanil, da ne bo šel nikamor, in po tem, ko ga je direktor službe DVK trikrat brez uspeha prosil, naj odide, so poklicali policijo, je dejala Hrastnikova. Ob tem je dodala, da so nato izvedeli še, da je Troha okužen z novim koronavirusom. Preberite več.

14.28 Koordinator Levice Luka Mesec je svoj glas na državnozborskih volitvah oddal na ljubljanskem volišču v Osnovni šoli Vodmat. Ob tem je v izjavi za medije izpostavil pomen tokratnih volitev, na katerih po njegovih besedah »odločamo o tem, kako bo Slovenija videti leta 2030«. Glas volivk in volivcev je zato morda najpomembnejši po letu 1991. Obenem je koordinator Levice vse sodržavljanke in sodržavljane pozval, naj gredo volit, ni pa želel govoriti o volilnih pričakovanjih. Po obisku volišča bo vse do 19. ure poskusil odmisliti volitve, »ob sedmih pa bo nastopil trenutek resnice«.

13.44 Predsednica SAB Alenka Bratušek je svoj glas na državnozborskih volitvah oddala dopoldne v spremstvu družine na volišču v Stražišču. Ob tem je izrazila veliko veselje, da je na volišču več ljudi, kot jih je kadar koli videla na njem. O tem, kako bo preživela volilno nedeljo, je povedala, da bo po glasovanju odšla na kosilo k tašči. Sledil bo čas za počitek. »Potem pa gremo v Ljubljano, se veselit,« je poudarila. Volilno kampanjo je ocenila za kar naporno. 

13.26 »Prišel je dan D, praznik demokracije, ko imamo možnost, da izrazimo svojo voljo o tem, kakšne prihodnosti si želimo,« je predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin dejal po oddaji glasu na volišču na Lazah v Tuhinju. Izide pričakuje z optimizmom, prav tako z optimizmom zre tudi v prihodnost, je povedal. V družini so se dogovorili, da gredo po oddaji glasu proti Kamniku na kavo in zatem na kosilo, potem pa bo čas za družinske zadeve. Kot je dejal, bo danes za družino in otroke nekoliko več časa.

12.48  Do 11. ure je na volitvah v državni zbor glasovalo 356.976 volivk in volivcev oziroma 21,05 odstotka vseh volilnih upravičencev, je v izjavi za medije povedal direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko. Največja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, 22,87-odstotna, najmanjša pa v volilni enoti Maribor, 19,86-odstotna. 

11.15 Predsednica SD Tanja Fajon, ki je svoj glas oddala na Osnovni šoli Zadobrova, je na volišče prišla dobro razpoložena. »Krasno je videti toliko ljudi, ki prihajajo na volišče,« je poudarila. Po oddaji glasu se je Fajonova odpravila na igro tenisa na Fužine, po tenisu jo čaka nedeljsko kosilo doma, zatem pa se bo odpravila v volilni štab. »Popoldne pa bomo postali nervozni, vendar v pozitivnem smislu. Sem zelo optimistična,« je še dejala.

10.46 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev začel v petek opolnoči, danes do 10. ure skupno prejela 296 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, samo danes 54.

9.49 Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je svoj glas na današnjih volitvah v državni zbor oddal v Šmarci pri Kamniku, je na volišče prišel s soprogo in dobro razpoložen. Kot je dejal novinarjem, se počuti »nedeljsko«. Pred objavo izidov ne čuti nervoze, pač pa je zadovoljen z opravljenim delom. Današnji dan bo Šarec sicer preživel doma, kar mu je najljubše.

8.31 Predsednik SDS in premier Janez Janša je danes po oddaji glasu za državnozborske volitve v Šentilju pri Velenju v izjavi za medije povedal, da pričakuje dober volilni izid. Ko gre za demokratične volitve in ko ljudje lahko svobodno izrazijo svojo voljo, je vsak rezultat dober, je dejal Janša in dodal, da pričakuje veliko volilno udeležbo. Današnji volilni dan bo predsednik SDS preživel delovno, saj je še vedno predsednik vlade. Vsak dan je bilo treba tekoče reševati številne zadeve, poleg tega so danes volitve in treba je spremljati dogajanje po Sloveniji, je še dejal Janša.

7.00 Ob 7. uri se je po državi odprlo okrog 3.000 volišč za državnozborske volitve. Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, dotlej pa bo veljal volilni molk. Volivci bodo izbirali med 1.476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah. Po 20.30 pa bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne izide in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen. Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. Uradni izidi naj bili znani do 10. maja, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava devetega sklica državnega zbora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije