BEOVIĆEVA ODHAJA

Inšpektorica razkrila, kdaj lahko greste v gostilno na malico

»Jaz ne bom mogla opravljati obeh funkcij,« je jasna.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo

V sredo so pristojni opravili 4.271 PCR-testiranj in potrdili 872 novih okužb, je razvidno iz podatkov sledilnika covida 19. Delež pozitivnih je bil tako 20,4 odstotka, kar je odstotek manj kot dan prej.  V Sloveniji je trenutno aktivnih 11.246 primerov, cepilo pa se je že več kot 72.000 ljudi.

Umrlo je 10 oseb, je sporočila vlada.


 

Katere odloke je podaljšala vlada


Vlada se je odločila, da do 26. februarja podaljša odloke, ki govorijo o verskih obredih (kolektivno uresničevanje verske svobode), o prepovedi kulturnih in kinematografskih storitev, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2, o obveznih razpršilnikih v večstanovanjskih stavbah in tistega, ki govori o začasni omejitvi (prepovedi) gibanja in zbiranja ljudi.



Vlada je sprejela tudi odloka o pogojih vstopa v Slovenijo: za vstop v državo brez karantene je zadosten izvid hitrega testa, PCR-testa, ki ga lahko sami natisnete s portala Zvem.

Po novem tudi velja, da se strokovni delavci, ki vodijo proces športne vadbe športnikov in voditelji športno rekreativne dejavnosti, testirajo tedensko s hitrim antigenskim testom, razen če predložijo negativni izvid testa (PCR ali hitri test).


 

Ostajamo v oranžnem

 
Slovenija ostaja v oranžni fazi: 768 znaša sedemdnevna pojavnost virusa (za prestop v rumeno fazo je pogoj manj kot 600), 619 pacientov pa je v bolnišnicah (manj kot 500 bi jih morali imeti, če bi želeli v rumeno). 
 

Bojana Beović: Epidemije še ni konec


V svetu se največ govori o brazilski, britanski in o južnoafriški različici. Zadnji dve se hitreje širita. Okoli 50 do 70 odstotkov hitreje, je dejala pojasnila Bojana Beović. Britanci poročajo o večji smrtnosti, kjer je britanske različice več, a se še vedno ne ve zadosti.

Cepiva, ki so v glavnem pri nas na voljo, ščitijo pred britansko varianto, medtem ko proti južnoafriški zaščite praktično ni. Pri cepivih mRNA (Pfizer, Moderna) upade na šestino, pri Astrazeneci na 10 odstotkov.

Epidemiološke razmere se trenutno izboljšujejo, ugotavlja Beovićeva, a hkrati dodaja, da se moramo zavedati, da se zadnje sproščanje ukrepov še ni pokazalo in da lahko samo upamo, da ne bo vplivalo na upadanje krivulje. Ob takem bremenu bolezni, kot ga imamo v Sloveniji, se moramo zavedati, da sproščanje lahko pomeni tretji val. Sicer pa tretji val lahko pričakujemo ob pojavu novih različic, zlasti južnoafriška jih skrbi, pravi Beovićeva.
 

Nekateri zdravstveni delavci se še vedno ne želijo cepiti


Beovićeva je potrdila, da so med nekaterimi zdravstvenimi delavci še vedno pomisleki o cepljenju, vendar po njenem mnenju zaradi pomanjkanja informacij.

Potrdila je tudi, da so pri Astrazenici razmišljali o tem, da bi raztegnili interval, da bi lahko cepili širšo populacijo, pa se za to niso odločili. Tudi pri nas smo imeli izbruhe po prvih odmerkih, načelno je bil sicer potek bolezni blažji. 

O ruskem Sputniku je dejala, da je izredno zanimivo cepivo. Pri njih so cepivo naredili malo drugače, z dvema vektorja, in se tako poskušajo izogniti imunosti nanj. Verjetno je za to večja učinkovitost cepljenja, pravi. Pri tem pa opozarja, da Rusija ne sodeluje z drugimi, tujimi organi, zato je treba vse preverjati. Če bi ga želeli registrirati kot druga zdravila, to v kratkem času ni mogoče zaradi ogromnega števila strani dokumentacije, je jasna. Sicer pravi, da je mogoče zdravilo registrirati z nekim političnim soglasjem, a to ni standard, ki smo ga vajeni.  
 

Beovićeva ne bo več vodja strokovne skupine


Ali ostaja vodja skupine, saj prevzema vodenje zdravniške zbornice? »Mislim, da ne morem, ker ima dan 24 ur,« je odvrnila. Sodelovala bo kot strokovnjakinja in bo državi na voljo. »Jaz ne bom mogla opravljati obeh funkcij, je jasna.« Kdo bo njen naslednik, pa je odvisno od drugih, verjetno od novega bodočega ministra za zdravje Janeza Poklukarja
 

Inšpekcija večjih nepravilnosti ni ugotovila


Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je povedala, da v zadnjem tednu opravili nadzore večstanovanjskih stavb, kjer niso ugotovili nobene neskladnosti. V gostinstvu so opravili 120 nadzorov in izrekli 16 opozoril. Nadzore so opravili tudi v osnovnih šolah in vrtcih, kjer so ugotovili, da so vsi zavodi zagotovili testiranje zaposlenih in da večjih nepravilnosti ni bilo.

Ves čas veljavnosti je omogočena prehrana za lastne delavce, vendar skladno s priporočili Nijz in da so prisotne le osebe iz enega podjetja. Če bi želeli še neko drugo podjetje tam imeti malico, bi morali delavci prvega podjetja prostor zapustiti, prezračiti prostore, se razkužiti, potem bi lahko delavci iz drugega podjetja tam imela malico. To se ne šteje za zbiranje, saj so delavci ves čas skupaj, predstavljajo mehurček. To velja že ves čas, je jasna Potza. Kaj pa tako imenovani buyer-to-buyer (poslovna razmerja)? Pod določenimi pogoji, če gre za pravno osebo, ki se ji ta račun tudi izda. 

Pravna oseba lahko naroči gostinsko storitev, če je največ 10 ljudi in če je račun izdan na pravno osebo, je poudarila: »In seveda, da je poskrbljeno za spoštovanje vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.« Sicer pa je lahko v isti gostilni samo eno podjetje na malici.

Kar se tiče ministra Zdravka Počivalška in sestankovanja v Taverni v Ormožu, je potrdila, da so prejeli več prijav, zaradi katerih je stekel nadzor, a ta še vedno traja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije