VZPOSTAVITEV CEPILNIH CENTROV

V Slovenijo prispelo skoraj 60 tisoč odmerkov posodobljenega cepiva proti covidu-19

Ministrstvo je zdravstvene domove pozvalo k ponovni vzpostavitvi cepilnih centrov za cepljenje proti covidu-19.
Fotografija: Cepivo, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5, bodo v cepilne centre prvič dostavili v četrtek. FOTO: Inside Creative House Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Cepivo, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5, bodo v cepilne centre prvič dostavili v četrtek. FOTO: Inside Creative House Getty Images/istockphoto

Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden zdravstvene domove na podlagi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z dopisom pozvalo, naj ponovno vzpostavijo cepilne centre za cepljenje proti covidu-19. Cepivo, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5, bodo v cepilne centre prvič dostavili v četrtek.

Ob tem je ministrstvo za zdravje z dopisom zdravstvene domove pozvalo tudi, naj zberejo potrebno število odmerkov za cepljenje oskrbovancev v domovih za starejše občane in socialnovarstvenih zavodih ter začnejo zbiranje naročil za cepljenje zgoraj omenjenih skupin na svojem območju.

Zdravstvene domove prosijo, naj najprej pristopijo k organizaciji cepljenja v omenjenih ustanovah, saj je treba tamkajšnje oskrbovance zaščititi čim prej, so poudarili.

Za koga je cepljenje priporočljivo?

V priporočilih, ki so jih pripravili na NIJZ, piše, da je cepljenje s posodobljenim cepivom proti covidu-19 priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialnovarstvenih zavodov, vse starejše od 65 let ter posebej ranljive kronične bolnike.

To so med drugim bolniki s presajenimi organi, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi bolezni pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z downovim sindromom ter odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo pete stopnje. 

Cepijo se lahko tudi ostali, ki želijo. Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi, tudi proti drugim boleznim, se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, so pojasnili na NIJZ.

V Slovenijo prispelo skoraj 60 tisoč odmerkov cepiva

V cepilne centre bodo cepivo prvič dostavili ta četrtek, so za STA napovedali na inštitutu. V Slovenijo je namreč že prispelo 58.560 odmerkov posodobljenega cepiva proti covidu-19, na zalogi pa je sicer še približno 1,040.000 odmerkov preostalega cepiva proti covidu-19.

Na ministrstvu za zdravje v dopisu sicer ugotavljajo tudi, da se je število obiskov v ambulantah primarnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal v vseh starostnih skupinah, najbolj pa pri predšolskih in šolskih otrocih ter mladostnikih, močno povečalo. Prav tako se je v zadnjem času močno povečal delež vzorcev, pozitivnih na koronavirus.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije